null Beeld

ANWB vreest voor grote (verkeers)overlast door landelijk boerenprotest

Woensdag staat er opnieuw een landelijk boerenprotest gepland, met het Utrechtse Bilthoven als epicentrum. Het programma daar begint om 13.30 uur. Hoewel door de Veiligheidsregio Utrecht is verboden om met trekkers te komen, is de ANWB toch bang voor grote (verkeers)overlast.

Daphne Dorgelo

De aanwezige boeren laten hun ongenoegen blijken over de stikstof-rekenmethoden van het Rijksinstituut. Ze vinden die onbetrouwbaar en oneerlijk. Ook zijn ze boos op de nieuwe maatregel van Landbouw-minister Carola Schouten.

Overlast

De tractoren moeten thuisblijven vandaag, tot woede van de boeren. De voertuigen mogen niet gezien worden op openbare wegen, parkeerplaatsen en op andere openbare plekken in de provincie Utrecht. Ook het rijden naar het demonstratiegebied toe is verboden. Er wordt daarom nu opgeroepen om met de auto te komen en er worden alternatieven verzonnen:

Actiegroep Farmers Defense Force (FDF), die tot het protest heeft opgeroepen, en boerenorganisatie Agractie verwachten dat er 1000 boeren komen protesteren. Vanwege de coronamaatregelen mogen er maximaal 2000 demonstranten aanwezig zijn.

Stikstof

Een van de redenen voor het boerenprotest zijn de vergunningaanvragen voor stikstofuitstoot. Die wordt voor veehouderijen anders beoordeeld dan bij autoverkeer. Bij wegen wordt een grens van 5 kilometer gehanteerd om de neerslag te beoordelen, bij boerenbedrijven is zo'n begrenzing er niet en wordt daardoor de impact bewust hoger ingeschat. Aan de hand van die berekening wordt door provincie of gemeente beslist om vergunningen af te geven, voor bijvoorbeeld het uitbreiden van een stal. Boerenactiegroepen beschuldigen het RIVM van het meten met twee maten. Ook vinden ze dat politieke keuzes boven wetenschappelijk bewijs worden gesteld.

Verlaagde eiwit

De actie richt zich ook nadrukkelijk tegen de veevoermaatregel van Landbouw-minister Carola Schouten. Schouten legt per 1 september vier maanden lang de toegestane hoeveelheid eiwit in krachtvoer aan banden. Dat levert stikstofreductie op, zodat er weer meer huizen en wegen gebouwd kunnen worden. Maar volgens de boeren is het niet goed voor de dieren als het eiwitgehalte in het voer wordt verlaagd.

De ANWB waarschuwt automobilisten dat er uren oponthoud kan ontstaan op de weg. Weggebruikers worden aangeraden om voor vertrek en tijdens de reis de actuele verkeerssituatie nauwlettend in de gaten te houden.

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: AD, Farmersdefenceforce. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden