null Beeld

Artis neemt verdrietig besluit door coronacrisis: “We nemen afscheid van onze leeuwen”

Verdrietig nieuws voor Artis: de dierentuin moet afscheid nemen van hun leeuwen. Door de coronacrisis heeft Artis geen geld om een nieuw leeuwenverblijf te bouwen. "Dit afscheid valt ons zeer zwaar en zonder zicht op inkomsten wordt de situatie voor ons ook steeds nijpender."

Online redactie Libelle

De dieren zullen 15 februari Artis verlaten en worden overgeplaatst naar een Franse dierentuin. Directeur Rembrandt Sutorius vertelde aan de Telegraaf dat hij zich zorgen maakt over de financiële situatie van zijn dierentuin. "We openden onze deuren in 1838 en hebben hier leeuwen sinds 1839. Die roofdieren zijn een deel van onze identiteit."

Groter verblijf

Het nieuwe onderkomen voor de dieren kost 4 miljoen euro en dat kan het park niet ophoesten. "Je wenst de dieren een beter en groter verblijf toe en dat kunnen we de komende jaren niet bieden." Op de website laat de dierentuin weten dat de leeuwen als groep bij elkaar zullen blijven.

Terugkeren

Na de coronapandemie zullen de dieren ook niet terugkeren. "Deze leeuwen zullen echt een nieuw verblijf in het andere park krijgen. Ze zullen daar rustig aan moeten wennen aan hun nieuwe omgeving en als ze eenmaal geacclimatiseerd zijn, zullen ze daar blijven." Volgens de directeur kan het nog jaren duren tot de schade is hersteld. Sutorius voorziet een tekort van 20 miljoen euro in de komende jaren. "Het kost 60.000 euro om Artis een dag draaiende te houden en we zijn door ons spaargeld heen."

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Artis. Beeld: Getty Images.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden