Artsen maken zich zorgen om ouderen die de deur nog niet uit durven Beeld Getty Images
Artsen maken zich zorgen om ouderen die de deur nog niet uit durvenBeeld Getty Images

Artsen maken zich zorgen om ouderen die de deur nog niet uit durven ondanks vaccinatie

Veel Nederlandse ouderen die volledig gevaccineerd zijn, durven nog steeds de deur niet uit, uit angst voor corona.

Tara StokdijkGetty Images

Klinisch geriaters (specialisten voor kwetsbare ouderen) zien hoe ouderen hierdoor in de problemen komen. Ze raken eenzaam of krijgen last van lichamelijke klachten en zoeken geen hulp. Denk aan ondervoeding, uitdroging en botbreuken door valpartijen.

Ouderen durven de deur niet uit

Arend Arends, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie (NVKG) vertelt aan het AD: “We zien mensen met beginnende dementie die heel hard achteruit zijn gegaan en naar een verpleeghuis moeten. Ouderen die minder bewegen, een slechtere balans hebben, vallen en iets breken.”

Isolatie is groot gevaar

“Isolatie wordt nu een groter gevaar dan het coronavirus”, vult hij aan. “Ik snap dat ouderen niet naar grootschalige evenementen gaan, maar het is verantwoord om meer te doen.”

Zelfvertrouwen omlaag

Ouderen zouden inmiddels gewend zijn geraakt aan hun lege agenda en volgens Henriëtte Brons, woordvoerder van Alzheimer Nederland, heeft het ook alles te maken met minder zelfvertrouwen: “Ze blijven sowieso vaker binnen en dan gaat het zelfvertrouwen verder omlaag.”

Samen afspreken

Volgens klinisch geriater Jeroen Krijnsen is het verstandig als ouderen drukke plekken mijden en afstand houden, maar: “Ze kunnen samen afspreken voor een kop koffie op een terras of om een ommetje te maken. Het risico op een ernstig verloop van corona is door de vaccinaties een stuk kleiner geworden.”

Senioren swingen de pan uit op hit van Taylor Swift

Bron: AD.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden