null Beeld

Artsen waarschuwen voor geboortetrend ‘vaginal seeding’

Britse artsen waarschuwen voor een nieuwe, ietwat vreemde, trend onder ouders. Als hun baby met een keizersnede is geboren, willen ze dat een uitstrijkje uit het geboortekanaal wordt aangebracht op de mond en de ogen van de baby.

Anni Karvonen

Dit heet 'microbirthing' of 'vaginal seeding' en zou ervoor zorgen dat het kind meer weerstand krijgt. Het Britse wetenschapsblad British Medical Journal schrijft hierover.

Mogelijk gevaarlijk

Hoewel niet bewezen is dat het werkt en het zelfs gevaarlijk kan zijn, zeggen artsen uit Londen dat steeds meer vrouwen vragen om de excentrieke behandeling. De ouders hopen dat hun baby zo een goede darmflora krijgt en dat de behandeling later in hun leven allergieën en overgewicht tegengaat. Artsen weten niet goed hoe ze moeten omgaan met zulke verzoeken.

Ernstige ziektes overdragen

De auteurs van het artikel waarschuwen dat vrouwen ziektes zoals streptokokken, herpes of chlamydia kunnen hebben zonder dat ze dit weten. Bij 'microbirthing' kan het kind die ziektes ook krijgen. "We hebben al eens moeten ingrijpen om deze handeling te voorkomen bij een vrouw met herpes en we verwachten problemen als dit populairder wordt", schrijven ze. Hun advies aan de artsen is dan ook: niet ingaan op een dergelijk verzoek. Borstvoeding geven en antibiotica zo veel mogelijk mijden zijn veel beter voor de ontwikkeling van de baby.

BEKIJK OOK: Bizar: deze moeder deelde haar bevalling live op tv:

LEES OOK:

Bron: HLN. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden