null Beeld Getty Images/Westend61
Beeld Getty Images/Westend61

Asperges kopen: hier moet je op letten en zo houd je ze vers

Het is pas echt lente als de asperges er weer zijn! Het 'witte goud' is vanaf half april volop verkrijgbaar in de supermarkt en bij de boer. Asperges kopen? Hier moet je op letten en zo kun je ze het beste bereiden.

Online redactie LibelleGetty Images/Westend61

Witte asperges kun je kopen vanaf halverwege april tot en met 24 juni. Dat is elk jaar dezelfde dag omdat de plant dan honderd groeidagen over heeft om uit te groeien tot boompjes die de winter kunnen overleven. Asperges zijn er dus niet lang, dus je moet er van genieten zolang het kan.

Asperges kopen

Er zijn een paar dingen waar je op kunt letten als je asperges gaat kopen. De belangrijkste regel: hoe verser, hoe beter. Met een paar trucjes kun je in de winkel controleren hoe vers witte asperges zijn. De bekendste en handigste truc is om de asperges te laten 'zingen'. Dit doe je door twee asperges tegen elkaar te wrijven. Hoor je een piepend geluid? Dan zijn de asperges vers. Daarnaast kun je ook het beste de asperges met een lichte glans kiezen én checken of de onderkant van de asperge niet uitgedroogd is.

Koop asperges van gelijke dikte, zodat ze ook allemaal dezelfde kooktijd nodig hebben. Daarvoor kun je letten op de vaste kwaliteitsklasse van asperges. Goede asperges kopen? De beste witte asperges hebben het label AA. Deze hebben een dikte van 20-28 mm. De klasse A (16-20 mm), B (12-16 mm) en AAA (dikker dan 28 mm) behoren ook tot de hoogste kwaliteitsklasse als ze er verder ook mooi uitzien. Kies dus vooral het formaat asperge dat je zelf het lekkerst vindt. Houd voor een maaltijd met asperges 1 pond per persoon aan, dat zijn ongeveer zeven asperges.

Asperges bewaren

Het is belangrijk om asperges na het kopen goed vochtig te houden. Haal ze uit de (eventuele) verpakking, wikkel ze in een vochtige theedoek en bewaar ze onderin de koelkast. Zo kun je ze twee tot drie dagen bewaren.

Asperges schillen

Asperges schillen moet je net als asperges kopen goed en zorgvuldig doen. Snijd 1,5 centimeter van de onderkant af (dit hoeft niet als je ze rechtstreeks bij de teler koopt) en leg ze 30 minuten in koud water. Zo zuigen ze zich vol met water en zijn ze makkelijker te schillen. Je kunt asperges het beste schillen met een dunschiller. Schil de asperges vanaf 3 centimeter onder het kopje naar beneden en zorg dat je geen stukjes overslaat. Je kunt voor de zekerheid twee keer helemaal rond schillen, maar als de kwaliteit van de asperges goed is, is dit eigenlijk niet nodig. Gooi de schillen en onderkant niet weg! Hier kun je heerlijke aspergesoep van maken.

Handig trucje: je wil niet dat de asperges breken bij het schillen. Leg ze daarom op een omgekeerde kom tijdens het schillen of gebruik een speciale aspergetang.

Bereiding

Asperges kopen is één ding, daarna is het belangrijk om ze op de juiste manier te bereiden. Zo doe je dat:

  1. Leg de asperges in ruim kokend water en breng aan de kook.
  2. Laat het 5 minuten zachtjes koken en neem de pan dan van het vuur.
  3. Laat de asperges 15 minuten met de deksel op de pan doorgaren.
  4. Haal de asperges voorzichtig uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Bewaar ook het kookvocht voor een heerlijke aspergesoep!

BEKIJK OOK: Asperges langer vers houden doe je zó:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Aspergecentrum.nl, 24kitchen.nl, Tuinadvies.nl. Beeld: Getty Images.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden