Aspergestamppot met gepocheerd ei
Hoofdgerecht voor 4-6 personen
600-800 g groene asperges, geschild, in stukjes
2 el olijfolie
2-5 el groentebouillon
1x recept aardappelpuree (zie onderaan dit bericht)
zout, peper
nootmuskaat
handvol kervel
of bladpeterselieblaadjes
4-6 verse eieren
Bereidingswijze:
- Roerbak de asperges in 4-8 min. beetgaar in de olie.
- Voeg eventueel een scheutje bouillon toe om het garen te versnellen.
- Roer de asperges door dehete aardappelpuree en breng op smaak met zout, peper, nootmuskaat en kervel.
- Serveer met een gepocheerd ei.
Bereidingstijd: circa 30 min.
Circa 445 kcal p.p.
Eieren pocheren
- Breng in een wijde pan circa 7 cm water met een royale scheut azijn tegen de kook aan, breek elk ei in een groteopscheplepel en laat het ei in het water glijden (of breek de eieren en laat ze direct in het water glijden).
- Vouw het eiwit met 2 lepels om de dooier en pocheer de eieren circa 3 min. tot het eiwit niet meer doorschijnend en de dooier nog zacht is.
- Het water moet daarbij tegen de kook aan blijven.
- Schep de eieren met een spatel uit het water.
Aardappelpuree voor 4-6 personen
1-1¼ kg aardappelen
zout, peper
50-75 g boter in klontjes of 3-5 el olijfolie
1½-2½ dl hete volle melk
Bereidingswijze:
- Kook de aardappelen (het liefst in de schil) gaar in circa 25 min. in water met zout.
- Pel ze eventueel, laat ze goed uitlekken en maak ze fijn met een pureeknijper of -stamper.
- Als de aardappelen voor het koken geschild waren, moet de puree op zacht vuur al roerend even uitdampen.
- Roer de boter door de puree en zo veel hete melk tot er een romig mengsel ontstaat.
- Breng op smaak met zout en peper.