null Beeld

Auteur Ernest van der Kwast: “Kom je ooit écht los van je familie?”

Ernest van der Kwast, bekend van ‘Mama Tandoori’, schreef een nieuw boek: ‘De ijsmakers’. Een innemend verhaal over familie, poëzie, het lot en, jawel, ijs.

Jiska Fischer

Met afwisselend Italië en Rotterdam als decor beschrijft Van der Kwast een familie die al vijf generaties lang ijs maakt. Zowel het ambacht van ijs maken als het ingewikkelde concept ‘familie’ en de gevolgen van keuzes komen voorbij. Een roman om je vingers bij af te likken.

Houd je zó veel van ijs dat je er een boek over hebt geschreven?

“Ik vind ijs wel lekker ja, maar het is meer een decor dan het onderwerp.”

Waarom ijs?

“Ik wilde mijn debuutroman schrijven op een rustige plek. Ik werd uitgenodigd door een Italiaanse gravin die met een Nederlander getrouwd is, om dat in hun huis in Bolzano te komen doen. Verder kende ik daar niemand. De enige die daar de helft van het jaar soort van ‘in de buurt’ woonde, was de eigenaar van Venezia, de ijssalon op de Binnenweg in Rotterdam. Toen ik een paar weken in Bolzano aan het schrijven was, heb ik hem gebeld. Ik werd er voor het eten uitgenodigd. Nadat ik er een treinreis van een paar uur op had zitten, werd ik door de ijscoman opgehaald. In een witte range rover reden we het Valle di Cadore in. Hij wees op een tiental dorpjes in de vallei, en sprak de mythische woorden: “Hier wonen de ijsmakers.” Duizenden ijsmakers gaan elke lente naar landen als Nederland, Duitsland en Oostenrijk om daar ijs te verkopen. De dorpen in de vallei zijn in de zomer uitgestorven. Fascinerend. Een mooi decor voor een boek, dacht ik.”

De oplettende lezer kan nu zelf ook ijs maken!

“Haha, ja er is inderdaad heel wat research in gaan zitten. Ik heb boeken gelezen, ben naar ijsbeurzen geweest, heb met met ijsmakers gepraat. Het boek mag dan wel fictie zijn, maar dingen die op de achtergrond spelen, moeten wel kloppen.”

Het boek gaat over een zoon die zijn eigen plan trekt. Hij kiest voor de poëzie in plaats van voor de familietraditie ‘ijs’, en verliest daarmee de familieband.

“Het gaat over het losmaken van je familie. Deze jongen heeft ervoor gekozen om te breken, maar kom je ooit écht los van je familie? Van mij werd verwacht dat ik arts, advocaat of notaris zou worden. Mijn moeder vindt het nog altijd lastig dat het schrijver is geworden. En hoe je het wendt of keert, dat speelt bij mij nog steeds. Het boek gaat over keuzes, en de gevolgen daarvan. Uiteindelijk word je het gelukkigst als je je eigen weg kiest, maar dat is niet altijd makkelijk.”

'De ijsmakers' van Ernest van der Kwast kost € 18,90.

Beeld: Keke Keukelaar

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden