null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Avondklok blijft voorlopig: uitspraak rechter in spoedappèl geschorst

De avondklok blijft voorlopig wél van kracht. Dinsdagavond heeft het hof in Den Haag bepaald dat de eerdere uitspraak van de rechtbank geschorst wordt. Het is dus nog steeds niet toegestaan om na 21:00 uur de straat op te gaan zonder geldige reden. 

Online redactie LibelleGetty Images

De avondklok blijft in ieder geval gelden tot de zaak in hoger beroep is behandeld.

Rechtszaak

De rechter besloot eerder dinsdag in een rechtszaak aangespannen door de stichting Viruswaarheid dat de avondklok per direct opgeheven moest worden. Via een spoedappèl vocht de Nederlandse staat dit direct aan met de vraag de uitspraak te schorsen in afwachting van het hoger beroep.

Inbreuk op bewegingsvrijheid

Volgens de rechter maakt de avondklok een vergaande inbreuk op het recht op bewegingsvrijheid en de persoonlijke levenssfeer en beperkt het (indirect) onder meer het recht op vrijheid van vergadering en betoging. Voor zo’n ingrijpende maatregel is volgens de rechter zeer zorgvuldige besluitvorming nodig.

Argumentatie

Ook ontbreekt volgens de rechter een goede argumentatie voor de avondklok. Dat een dergelijke maatregel werkt tegen de besmetting met het coronavirus is volgens de rechter niet aangetoond, en ook zou de druk op de zorg er niet minder door zijn geworden.

Hoger beroep

De Nederlandse staat meent echter dat de avondklok "noodzakelijk" is. De opkomst van het Britse virus zou hier een grote rol in spelen. Het hoger beroep tegen het vonnis van de rechter, die oordeelde dat de avondklok per direct moet worden opgeheven, wordt vrijdag behandeld.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: NOS. Beeld: Getty

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden