null Beeld

Aziatische salade met of zonder kip

Deze Aziatische salade met kip bevat ongeveer 465 calorieën, maar de salade smaakt ook prima zonder kip en bevat dan maar 350 calorieën. Prima voor de lijn dus!

Vera Klandermans

Nodig voor de Aziatische salade voor 4 personen

Voor de marinade

  • 75 ml Kikkoman sojasaus
  • 1 el gembersiroop (of naar smaak)
  • enkele druppels vissaus. Pas op: is zout!
  • 2 tenen knoflook, grof gehakt
  • 1 chilipeper, de zaadjes verwijderd en in ringen. Bewaar wat voor de garnering

Voor de salade

  • ½ rettich
  • 4 bio-kippendijen zonder bot (of 1 kippendij per persoon)
  • 150 g kiemgroenten, plus 50 g voor de garnering
  • 3 bosjes bosui (± 12 stuks), in stukken
  • 3 kropjes little gem (mini-romanasla), in kwarten, laat het stronkje eraan zodat de bladeren aan elkaar blijven zitten
  • 1 winterpeen, geraspt (ca. 75 g) of met een dunschiller in mooie linten gesneden
  • 1 el zwarte (evt. witte) peper
  • sesamzaadjes (Japans schap in de supermarkt, toko)

Voor de dressing

  • 4 el lichte azijn, liefst rijstazijn, anders witte-wijnazijn
  • 1 el gembersiroop
  • 1 el sesamzaadjes
  • 1 klein teentje knoflook, geperst
  • druppeltje vissaus naar smaak (i.p.v. zout)
  • peper naar smaak
  • ± 100 ml arachideolie
  • enkele druppels sesamolie
  • arachideolie om in te bakken

Zo maak je het

Maak de marinade door de ingrediënten ervoor door elkaar te mengen. Marineer de kippendijen erin. Zet ze afgedekt 1 uur of langer in de koelkast.

Schil de rettich met een dunschiller, verwijder de buitenste schillen en blijf dan doorschillen zodat je mooie witte linten krijgt. Bewaar de linten tot gebruik in ijskoud water met citroensap.

Blancheer de bosuitjes 1 minuut in een grote pan kokend water, laat ze uitlekken in een zeef en iets afkoelen. Blancheer dan de kwarten little gem een minuut en laat ze ook uitlekken. Snijd de bosuitjes in de lengte en breedte doormidden. Vermeng de rettich met de bosui en de little gem, schep de kiemgroenten en de zwarte sesamzaadjes erdoor.

Maak de dressing van de azijn, gembersiroop, de sesamzaadjes, de knoflook en een druppeltje vissaus. Meng met de staafmixer tot een gladde witte vinaigrette en giet er met de staafmixer op de langzame stand de arachideolie en een paar druppels sesamolie (vanwege de sterke smaak) doorheen. Schep door de salade en laat even intrekken.

Verwarm de olie in een wok en bak de kip aan weerszijden in een paar minuutjes knapperig. Laat even rusten op keukenpapier en snijd de kip dan schuin in repen, houd warm. Leg de schijfjes kip op de groenten. Garneer met dunne reepjes rode peper en wat kiemgroenten. Druppel tot slot een klein beetje sesamolie over de salade en het bord.

Bereiding: ca. 25 min. Wachttijd: 1 uur. Kcal 465 per persoon met kip, 350 kcal zonder kip.

Receptuur: Yvette van Boven

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden