null Beeld

Baby die bij geboorte slechts 378 gram woog viert z’n eerste verjaardag

Toen Frankie Thompson zestien weken te vroeg geboren werd, woog hij slechts 378 gram. Niemand had gedacht dat het kleine mannetje het zou overleven. Toch viert hij z'n eerste verjaardag. 

Demi Schoenmakers

Michelle, Frankie's 36-jarige moeder, beviel op 25 september in het ziekenhuis, terwijl ze eigenlijk pas in januari was uitgerekend. Het kleine mannetje was maar liefst zestien weken te vroeg geboren. Met 378 gram woog hij nog minder dan een blikje bonen. Frankie was de kleinste babyjongen ooit in Groot-Brittannië geboren.

Levensvatbaar

De National Health Service beschouwt baby's als 'levensvatbaar' als ze na 24 weken zwangerschap geboren worden. Frankie was twee maanden eerder geboren. Artsen waarschuwden zijn ouders gelijk dat de kans klein was dat hij het zou overleven. Baby's die te vroeg geboren worden, hebben intensieve zorg nodig in een gespecialiseerde neonatale ziekenhuisafdeling. Ze kunnen namelijk ernstige gezondheidsproblemen hebben, met name in de longen en de hersenen, omdat ze niet genoeg tijd hebben gehad zich goed te ontwikkelen in de baarmoeder.

Eerste verjaardag

De eerste maanden van zijn leven werd Frankie door het ziekenhuis verzorgd. Na drie maanden, op Tweede Kerstdag, was-ie sterk genoeg om naar huis te gaan. Hij woont nu thuis, waar hij eind september zijn eerste verjaardag heeft gevierd in het bijzijn van zijn familie. Om te vieren dat de kleine Frankie nog leeft, heeft zijn moeder op z'n verjaardag geld ingezameld voor het Little Roo Neonatal Fund (LRNF). Dit goede doel helpt het ziekenhuis waar Frankie heeft gelegen om de nieuwste gespecialiseerde apparatuur aan te schaffen om te vroeg geboren baby's en hun gezinnen te helpen.

Ontmoeten

Sinds Frankie het ziekenhuis heeft verlaten, is hij een keer teruggekeerd toen hij bronchitis had opgelopen. Ook is Michelle een keer met Frankie langs het ziekenhuis gegaan om de mensen die zijn leven hebben gered te ontmoeten. "Toen hij werd geboren, toonde hij niet veel tekenen van leven. Niemand had gedacht dat hij het zou overleven", legt dokter Peter Reynolds uit. Hij vindt het geweldig om te zien hoe goed Frankie het nu doet.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Daily Mail. Beeld: Twitter & iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden