null Beeld

Baby kan weer ademhalen dankzij 3D-geprinte spalk

VrouwOnline.nl

Een baby met een zeldzame aandoening aan zijn luchtwegen, te zien in deze video van de dag, kan dankzij een spalk gemaakt door een 3D-printer weer zelfstandig ademhalen.

De inmiddels twintig maanden oude Kaiba Gionfriddo uit Youngstown, Ohio, lijdt aan een aandoening waardoor de wand van zijn luchtwegen niet stevig genoeg is. Hierdoor kan bij het uitademen de luchtpijp dichtklappen en zijn ademhaling stil komen te staan.

Restaurant

De ouders van Kabai ontdekten de aandoening toen hij zes weken oud was en ze in een restaurant waren. "Hij werd blauw en stopte met ademhalen", vertelt Kaiba's moeder April aan persagentschap AP. De baby werd naar het ziekenhuis gebracht en moest beademd worden via een machine. De kans dat hij het ziekenhuis levend zou verlaten, achtten de artsen klein.

Eén van de artsen wist van het bestaan van wetenschappers aan de universiteit van Michigan die ervaring hebben met het 3D-printen van hulpmiddelen. Nadat ouders April en Bryan hiervan op de hoogte werden gebracht aarzelden zij geen moment om contact met hen op te nemen.

CT-scan

Op basis van een CT-scan van de luchtpijp van de baby zijn de wetenschappers erin geslaagd een speciaal spalkje te maken dat de wand van de luchtwegen ondersteunt waardoor Kaiba weer zelfstandig kan ademen. De operatie vond in februari 2012 plaats en drie weken later kon het jongetje al van de beademing af.

Het spalkje, dat is gemaakt van biologisch afbreekbaar polyester, is naar verwachting tussen twee tot drie jaar volledig afgebroken. Kaiba zal tegen die tijd weer zelfstandig kunnen ademhalen. Bekijk hieronder een video waarin de ouders en specialisten aan het woord komen.

Bron: Time

Eerder verschenen op VrouwOnline

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden