null Beeld

Baby lacht 17 uur per dag door bizarre aandoening

Een baby die alleen maar lacht, dat klinkt natuurlijk hartstikke leuk en onschuldig. Maar wat als je kind zeventien uur lang non-stop lacht? Het overkwam ouders Gemma en Ed Young.

Demi Schoenmakers

In het ziekenhuis kwamen ze erachter dat het gegiechel van hun zoon komt door een bizarre aandoening.

In eerste instantie waren Gemma en Ed dolblij met hun lachende baby, maar toen het lachen iets teveel werd waardoor het gezin ook 's nachts wakker bleef, gingen ze toch even langs het ziekenhuis. De lachuitbarstingen bleken een oorzaak te hebben. Artsen vonden een kleine tumor ter grootte van een druif in zijn hersenen, die ook wel hypothalamisch hamartoma genoemd wordt. Gelukkig is het een goedaardige tumor.

Lachaanvallen

De zeldzame hersentumor zorgt ervoor dat baby Jack tot wel zeventien uur per dag moet lachen. Hij krijgt ook lachaanvallen, waardoor het kleine mannetje soms zelfs geen adem krijgt. Je kunt het vergelijken met een soort epileptische aanval. Deze zeldzame aandoening treft één op de 200.000 mensen.

Uitgeput

Voor de ouders werd al het lachen een drama. Door het gelach konden Gemma en Ed 's nachts niet slapen. "We waren uitgeput", legt Gemma uit. "Maar ook dolblij toen de artsen ontdekten waardoor Jack van die lachuitbarstingen had. Ik had in eerste instantie geen idee en was doodsbang dat het misschien nooit zou stoppen. Het was dan ook een enorme opluchting om te weten wat er eigenlijk mis was met hem, maar tegelijkertijd zo hartverscheurend dat hij dit al op zo'n jonge leeftijd heeft moeten meemaken."

Nachten wakker

Jack is het tweede kindje van Gemma en Ed en na twee maanden werd het hen teveel. Ze moesten Jack uiteindelijk naar beneden brengen om te slapen, omdat hij zijn broer ook wakker maakte. "Het was vermoeiend."

Oplossing

Een tien uur durende operatie heeft ervoor gezorgd dat de kleine Jack is gestopt met voortdurend grinniken. "Sinds de operatie heeft Jack, nu vier jaar oud, geen enkele lachende aanval meer gehad. Hypothalamisch hamartoma is zo zeldzaam en ik wil dat andere ouders weten dat er licht aan het einde van de tunnel is. Het wordt beter. Die operatie veranderde het leven van Jack en die van ons. We zijn iedereen zo dankbaar."

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Daily Mail. Beeld: Twitter & iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden