null Beeld

Bakkers ‘Heel Holland bakt’ in de war door ingewikkeld broodje met knoop

In 'Heel Holland bakt' krijgen de deelnemers het flink te verduren. Vooral tijdens de technische opdracht zitten ze met de handen in het haar.

Demi Schoenmakers

Hoewel de opdrachten vorige week al vrij moeilijk waren, was het deze week nóg ingewikkelder voor de bakkers. Niet voor niets dat 'ingewikkeld' het thema van de week was.

Geen quiches

Voor de signatuuropdracht gaan de bakkers aan de slag met tartelettes. Het ingewikkelde van deze eerste opdracht zit in de eisen. Het moeten drie verschillende soorten tartelettes worden, ze moeten er mooi uitzien, mogen niet uit elkaar vallen en moeten uiteraard ook perfect gaar zijn.

"Ik vind het echt ingewikkeld. Ik raak er helemaal van in de war", zegt Sabine. En dan waarschuwt jurylid Janny van der Heijden nog dat het geen quiches mogen zijn. Als dat maar goed gaat...

Uiteindelijk blijkt uit het jurycommentaar ook dat het niet bij iedereen even goed is afgelopen. Bij de een is het deeg niet goed gebakken of zelfs beschadigd en bij de andere zijn de smaken te sterk of deugen de smaakcombinaties niet.

Knoop of vlecht?

Voor de technische opdracht heeft Robèrt het deeg al voorbereid, maar toch is de brioche feuilletée ingewikkeld om te maken. De bakkers moeten er namelijk een mooie knoop van maken. Of is het een vlecht? Ze krijgen haast geen uitleg en moeten zelf uit zien te vogelen hoe ze het deeg moeten knopen, vouwen of vlechten.

Om ze een handje te helpen, staat voor in de tent een voorbeeld van de broche feuilletée. De bakkers bekijken het ding uitgebreid van alle kanten en oefenen met theedoeken en plastic zakken. Toch hebben ze géén idee wat ze met het deeg moeten doen.

Niet luisteren

Terwijl het stiekem heel makkelijk blijkt te zijn. Buiten het zicht van de bakkers legt Robèrt uit dat je het deeg moet vlechten en oprollen. Presentator André helpt de deelnemers een handje en geeft ze een hint: "Het is geen knoop, maar een vlecht", zegt-ie. Al twijfelen ze of ze grappenmaker wel moeten geloven. "Nee, volgens mij moet ik niet luisteren naar jou", zegt Ellen. Hoewel ze niet naar André heeft geluisterd, scoort ze wel heel goed met deze opdracht. De baksels van Chun en Rianne zijn het minst geslaagd.

Spektakels

Dan het spektakelstuk. Deze week: een binnenstebuiten taart. Dat houdt in dat de taart er aan de binnenkant anders uit moet zien dan aan de buitenkant. En of dat nog niet genoeg is, moet er ook een mooi patroon in zitten. De bakkers gaan helemaal los met taartzagen, uitsteekvormen en kleurstof. En het resultaat mag er wezen. Althans, bij de meeste.

Er vallen namelijk een paar mensen door de mand, vond Janny. Ellen is uiteindelijk degene die de titel meester-bakker krijgt en Chun moet helaas de tent verlaten.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Heel Holland bakt, Twitter. Beeld: Omroep Max

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden