null Beeld

Beau van Erven Dorens 50 jaar: alle hoogtepunten én dieptepunten van zijn carrière

Voor Beau van Erven Dorens is het vandaag (24 december) een bijzondere dag: de presentator mag maar liefst 50 kaarsjes uitblazen. Een mooi moment voor ons om terug te blikken op zijn carrière én persoonlijk leven. Wat waren zijn hoogte en dieptepunten de afgelopen jaren? En waar begon zijn carrière eigenlijk?

Erandi Godinez

Je leest het allemaal hier.

Jeugd

Wat veel mensen niet weten, is dat Beau van Erven Dorens voluit eigenlijk Beau Noël van Erven Dorens heet. Zijn tweede voornaam heeft hij te danken aan het feit dat hij op kerstavond is geboren. Beau kwam ter wereld in Haarlem, maar woonde vanaf zijn eerste tot en met zijn vierde jaar in Maleisië, omdat zijn vader daar werkte voor Shell. Toen hij vier was keerde het gezin weer terug naar Nederland. Nadat hij zijn middelbare school (vwo) aan het Kennemer Lyceum had afgerond, begon hij aan drie verschillende studies, maar hij maakte er geen één af.

Begin carrière en kwajongensstreken

Beau startte zijn carrière bij de radio. Bij Talkradio 1395 AM begon hij in 1996 als redacteur en presentator. Dit ging zó goed, dat hij vanaf 1 januari 1997 zijn eigen programma Oh Beau kreeg. Tijdens dit programma maakten de kijkers kennis met Beau zoals wij hem nu kennen, namelijk als een onbevreesde en spontane presentator. Zo werd één van de afleveringen gepresenteerd vanaf de poolcirkel, gooide hij een ruit in op het Binnenhof en bracht hij een wc-pot (mét inhoud) naar de toenmalige minister van Justitie, Winnie Sorgdrager.

Op televisie

In 1998 trad Beau in dienst bij RTL. Hij was toen 28 jaar oud en kreeg het programma Alles voor de Kijkcijfers, waarin hij ethische grenzen opzocht van wat er op tv mocht. Dit deed hij door het publiek banale, krankzinnige, spraakmakende of ontroerende beelden voor te schotelen. Een korte tijd hierna kreeg hij ook het programma RTL Live erbij, samen met Minoesch Jorissen. Hij sloot dit programma standaard af met de groet: ‘De rozen!’. En het bleef niet alleen bij presenteren: Beau had namelijk ook verschillende gastrollen in series als IC, Baantjer, Onderweg naar Morgen, Goede tijden, slechte tijden en Pittige tijden.

RTL Boulevard

In 2000 presenteerde hij het populaire programma Big Brother op Veronica, nam hij het programma Over de balk over én kreeg hij zijn eigen programma Beaulywood. Het ging hem voor de wind, maar zijn echte grote doorbraak kwam pas in 2001 toen hij terugkeerde bij RTL en het nieuwe programma RTL Boulevard mocht presenteren samen met Albert Verlinde. Hoewel de twee totaal verschillende persoonlijkheden hebben, bleken ze toch erg goed op elkaar ingespeeld te zijn. De chemie spatte van het scherm af, al liet Beau van Erven Dorens niet zo heel lang geleden nog weten dat hij best een hekel had aan Albert. In een gesprek met Sander Lantinga over bekende duo’s, liet Sander weten dat hij van mening was dat je als tweetal wel chemie moet hebben. “Ik ben het met je eens,” zo zei Beau. “Maar chemie kan je ook hebben met iemand waar je een hekel aan hebt. Ik moet even aan Albert Verlinde denken.Ik heb geen hekel méér aan hem. Maar ik had op een gegeven moment wel écht een hekel aan hem", verklaart Beau. "Dat werkte toch wel een beetje. In het begin vond ik hem natuurlijk fantastisch, maar daarna...(...) En dat werkte toch nog.”

Van top naar flop

Beau’s carrière is overigens geen aaneenschakeling van successen. In 2005 stapte hij over naar Talpa, waar zijn programma NSE al snel van de buis werd gehaald. Daarnaast maakte hij ook nog twee programma’s met Linda de Mol: Linda & Beau op zondag en M/V, die ook geen succes bleken te zijn. Hij presenteerde het programma Deal of no deal en speelde ook nog in de comedyserie Man & Paard. Al met al was Talpa geen succes: hij keerde in 2008 terug naar RTL, waar het gelukkig wél weer goed ging. Beau mocht het vernieuwde RTL Boulevard opnieuw gaan presenteren en werd de vaste vervanger van Humberto Tan bij RTL Late night. Daarnaast mocht hij ook 5 jaar later doen, The Amsterdam Project, Beaufort en Beau five days inside. Al deze programma’s werden stuk voor stuk ontzettend goed ontvangen en voor Five days inside won hij zelf een Gouden Televizier-Ring, wat natuurlijk een ontzettend mooie bekroning is op zijn televisiewerk.

Jongensvader

Hoewel Beau een echte passie voor televisie maken heeft, is hij nergens zo gek op als zijn vier zoons: de tweeling Bram en Tijn (19), Bobbie (17) en Jan Arie (15). In een interview met Libelle vertelde hij hoe het was om vader te worden: “Ik was dertig toen ik vader werd en ook nog van een tweeling. Dat maakt je van het ene moment op het andere zo enorm volwassen en verantwoordelijk. Maar kinderen zijn zo mooi, zo teer en broos. Wij hadden een tweeling-huilbaby, maar daar kwamen we pas na een jaar achter. De dokter vroeg op een dag hoeveel ze eigenlijk sliepen. Ach, ik heb dat nooit erg gevonden, hoe zwaar het ook was. Soms had ik maar een uurtje geslapen als ik RTL Boulevard presenteerde.”

Steun en toeverlaat Selly

Achter elke sterke man staat natuurlijk een sterke vrouw. En in Beau’s geval is dat Selly. De presentator stapte in 1994 met haar in het huwelijksbootje en is nog steeds stapelgek op haar. Al hebben ze wel de nodige tegenslagen gehad. In 2012 werd er namelijk bij Selly borstkanker ontdekt. Gelukkig werd ze een jaar later schoon verklaard. “Zo'n bericht zet je hele leven op z'n kop", vertelt Beau over die heftige tijd tegen Story. "Ik probeerde er zoveel mogelijk voor haar te zijn en ging met alle behandelingen mee.”

Onlangs plaatste Beau nog een mooie ode aan zijn vrouw op Instagram. Nu hij zijn eigen talkshow Beau heeft, is hij namelijk veel van huis. Iets wat voor Selly niet altijd leuk zal zijn. “Ik ben die man die jou ‘s nachts wakker maakt,” zo schrijft Beau, waarmee hij bedoelt dat hij iedere dag laat thuiskomt vanwege zijn talkshow. Maar binnenkort komt daar verandering in. “Nog een paar shows en dan ga ik een week lang slapen, wandelen, Scrabble en Catan spelen en moeilijke recepten maken die halverwege op miraculeuze wijze een heel ander gerecht worden. Met jou.”

Dit is hoeveel geld Beau van Erven Dorens aan daklozen heeft gegeven:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Wikipedia, RTL Boulevard, Story. Beeld: Brunopress

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden