null Beeld

Bed-bad-en-broodbesluit genomen + ander nieuws

Vandaag met andere dingen bezig geweest dan nieuws? We zetten de belangrijke dingen voor je op een rij, zodat je weer helemaal op de hoogte bent. Handig!

Meike Bergwerff

Bed-bad-enbroodbesluit

VVD en PvdA zijn het er over eens dat de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers en andere illegale vreemdelingen alleen nog mag in de vijf grote steden. Dit is onderdeel van het akkoord tussen de twee regeringspartijen. Op dit moment zijn er 25 gemeenten die deze opvang bieden. Alleen opvangplekken in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven mogen hun bed-bad-en-broodopvang openhouden. Deze noodopvang gaat worden betaald door het Rijk. Doel van de opvang in de grote steden is het in kaart brengen van de mensen die in Nederland zijn zonder vergunning. Zij moeten worden doorverwezen naar uitzetcentra. De opvang in Ter Apel, waar mensen wachten op een uitspraak over hun asielaanvraag of mensen zitten die meewerken aan hun terugkeer, blijft bestaan zoals hij is.

Een groep uitgeprocedeerde asielzoekers verplaatst zich al lange tijd door Amsterdam omdat ze geen opvang hebben. Ze trokken van kerk, naar garage, naar een grasveld in De Pijp. Zij kregen wel al bed-bad-en-broodopvang aangeboden, maar sloegen dit af omdat ze daar alleen 's nachts terecht kunnen. In een reactie op dit nieuwe plan zegt een woordvoerder van de groep: "Het is onverstandig de kleinere gemeenten te dwingen te stoppen met noodopvang. In het verleden werkte dit ook niet. Mensen gaan dan zwerven. Het is onmogelijk een sluitend asielbeleid te maken en het is treurig mensen te criminaliseren die niet terug kúnnen. Door technische redenen kunnen deze mensen niet terug, omdat ambassades bijvoorbeeld niet meewerken. Dit is een akkoord van politici die spierballentaal willen gebruiken, maar die de realiteit niet kennen of onder ogen willen zien." Of de groep nu wel of niet naar de opvang gaat, is onbekend.

De coalitie onderhandelt al een week over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. Aanleiding van dit overleg is de uitspraak van het Comité van Ministers van de mensenrechtenorganisatie Raad van Europa woensdag. Zij stellen dat Nederland de regels voor opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers schendt.

McDonald's minder populair

De fastfood-restaurants van McDonald's krijgen wereldwijd steeds minder klanten. Samen met negatieve wisselkoerseffecten zorgde dat voor een forse daling van zowel de omzet als de nettowinst. De hamburgergigant boekte in het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 6 miljard dollar; 11% minder dan in dezelfde periode van 2014. De nettowinst zakte met een derde tot 811 miljoen dollar. De verkoop van Big Macs en Happy Meals staat onder druk door de groeiende vraag naar gezonder eten. De topman van McDonald's, Steve Easterbrook, komt binnenkort met plannen die voor een ommekeer moeten zorgen.

Kate Middleton dit weekend uitgerekend

Het wordt een meisje en ze heet Alice. Dat denken de meeste Britten die geld hebben ingezet op de naam van de baby van prins William en de hoogzwangere hertogin Kate Middleton. Ook Elizabeth, Charlotte en Victoria staan hoog genoteerd. 80% Van de gokkers denkt dat William en Kate een meisje krijgen, vertelt bookmaker Rory Scott. Onder de 20% die gokt op een broertje voor prins George zijn James, Henry en Philip de populairste namen.

Leraar Duits? Eenmaal, andermaal...

Middelbare scholen kunnen amper nog aan leraren Duits komen. Op vacatures komt soms slechts één kandidaat of zelfs helemaal geen kandidaat opdagen. Bij bijna 10% van de scholen is het de afgelopen vijf jaar niet gelukt om een geschikte docent Duits te vinden. Sommige directeuren nemen uit wanhoop een student van de lerarenopleiding aan. Dat blijkt uit een onderzoek onder 321 schoolleiders, uitgevoerd door Duo Onderwijsonderzoek, dat morgen wordt gepresenteerd tijdens de ’Mach Mit-Dag’ van de Duitse taal.

In het hele land worden 200 acties uitgevoerd om het belang van de Duitse taal voor ons land te benadrukken. De helft van de directeuren vindt dat Duits voor de toekomst van hun leerlingen ’zéér belangrijk’ is en 36% vindt deze taal ’belangrijk’. Vooral directeuren van scholen binnen dertig kilometer van de grens met Duitsland vinden de Duitse taal belangrijker (7,9 tegenover een 7,1 gemiddelde score).

Musical Moeder, ik wil bij de revue stopt ermee

De musical Moeder, ik wil bij de revue stopt op 9 augustus. Dat heeft Stage Entertainment Nederland vandaag bekendgemaakt. De voorstelling is bijna een jaar in het Beatrixtheater in Utrecht te zien geweest. Het stuk is gebaseerd op de gelijknamige televisieserie van omroep Max over een broer en zus die in de jaren vijftig in een revue spelen. De hoofdrollen worden gespeeld door Simone Kleinsma en Jon van Eerd.

Koninkrijksboot op GayPride

Een koninkrijksboot vaart zaterdag 1 augustus mee tijdens de botenparade van de Gay Pride in Amsterdam. De koninkrijksboot is een initiatief van belangenorganisaties uit Curaçao, Aruba, Sint Maarten en Nederland. De initiatiefnemers willen met de boot op een positieve manier aandacht vragen voor de verschillen tussen Nederland en de Caribische eilanden op het gebied van emancipatie en acceptatie van lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders (LHBT). Ze wijzen erop dat de wetten en regelingen voor de LHBT-gemeenschap niet overal gelijk zijn in het koninkrijk. In Nieuwspoort in Den Haag pleitten de initiatiefnemers van de koninkrijksboot woensdagmiddag onder meer voor gelijke rechten en betere voorlichting op scholen.

Bron: ANP, NOS. Beeld: ANP

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden