CliniClowns Beeld CliniClownsNederland YouTube
CliniClownsBeeld CliniClownsNederland YouTube

Niet klappen maar lappen

‘Beginnend cliniclown verdient honderden euro's meer dan ervaren verpleegkundige’

Een startende cliniclown verdient een stuk beter dan een ervaren verpleegkundige. Dit blijkt uit een factcheck van EenVandaag. Ic-hoofd Armand Girbes van het Amsterdam UMC noemt het ‘onbegrijpelijk’.

Ismay GijsenCliniClownsNederland YouTube

Volgens vakbond NU’91 verdient een beginnend verpleegkundige op dit moment 1790 euro per maand. Na 12 jaar kan dit bedrag oplopen tot maximaal 3000 euro. Ic-verpleegkundigen zitten een schaal hoger. “Het startsalaris daar is 2800 euro en dat kan na jaren opleidingen en trainingen volgen stijgen tot maximaal 4200 euro,” vertelt voorzitter Stella Salden aan EenVandaag.

Géén vrijwilligers

Een beginnend cliniclown verdient echter veel meer. “Die start op ongeveer 3200 euro en je kan doorgroeien tot achterin de 4000”, vertelt Coen Abbenhuis, directeur van de cliniclowns aan het online platform van het actualiteitenprogramma. Veel mensen denken dat de clowns vrijwilligers zijn, maar Abbenhuis dat noemt een groot misverstand. “Toen de cliniclowns 28 jaar geleden begonnen. is gekeken naar hoe hoog de salarissen in de theaterwereld zijn. En daar is onze cao toen op gebaseerd.”

De acteurs die voor cliniclowns werken, zijn goedopgeleide professionals. “Wij werken dagelijks in de zorg zodat kwetsbare mensen afgeleid raken en minder stress ervaren. Dat vraagt om echte kwaliteit.”

‘Niet vergelijkbaar’

Ic-hoofd Girbes noemt het salarisverschil onbegrijpelijk. “Ik vind het zelf betrekkelijk raar dat een verpleegkundige minder betaald krijgt dan een cliniclown of een financieel controleur. Die komen gelijk in hogere schalen terecht dan een ic-verpleegkundige, terwijl die het werk doen waarom het gaat. Dat is heel lastig uit te leggen. Er moet echt wat aan dat loonhuis gebeuren.”

Abbenhuis sluit zich daarbij aan. “Ik snap dat mensen niet begrijpen dat cliniclowns meer verdienen. Wij werken iedere dag met verpleegkundigen en zien wat voor belangrijk werk ze doen.” Hij zegt dat de twee beroepen niet goed vergelijkbaar zijn, maar vindt zeker dat verpleegkundigen het verdienen om goed betaald te worden.

De zorg geeft antwoord: heeft Nederland corona onderschat?

Bron: EenVandaag

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden