null Beeld

Belgische prinses Delphine reageert op haar nieuwe titel: “Ik wilde een gebaar van mijn vader”

Delphine (52), de buitenechtelijke dochter van de Belgische koning Albert II, heet niet langer Boël, maar wel Van Saksen-Coburg. Daar heeft ze zeven jaar lang voor gestreden. "Maar wat ik écht wilde was een gebaar van mijn vader", vertelt ze in het Belgische dagblad Le Soir.

Daphne Dorgelo

De Belgische prinses won met het proces erkenning van haar vader, de titel van prinses voor haar en voor haar kinderen, een nieuwe naam en zelfs kwijtschelding van de proceskosten. "Ik was echt wanhopig toen ik hieraan begon”, vertelt ze in de Franstalige Belgische krant. "Ik had nooit gedacht dat het zo zou aflopen. Ik wou alleen dat hij me zou uitleggen waarom hij gezegd had dat hij mijn vader niet was."

Wie is Delphine?

Dat koning Albert II een buitenechtelijke dochter had, kwam in 1997 voor het eerst naar buiten. De eigenaar van het Waalse satirische blad Père Ubu bracht de eigenaar van het eveneens satirische blad ’t Scheldt op de hoogte. Het bericht werd daarin gepubliceerd. Eerst bestempelde de koning de berichtgeving als een roddel, maar liet in de kerstboodschap van 1999 doorschemeren dat het meer was dan een roddel.

In 2013 komt Delphine met een dagvaarding voor koning Albert II waarin ze een DNA-test eist. Omdat hij weigerde mee te werken aan de DNA-test, belandden ze in een zeven jaar durende juridische zaak. Pas in oktober 2018 oordeelt de rechter dat de koning een DNA-test moet ondergaan om uit te sluiten of hij de biologische vader van Delphine is. In 2020 werd via een persbericht naar buiten gebracht dat dit inderdaad het geval was.

Zelf moeder geworden

"Ik dacht niet dat ik zou winnen", zegt Delphine nu, "maar ik dacht wel dat hij op een bepaald moment met mij in gesprek zou willen gaan. Ik wilde vooral een verklaring voor het feit dat hij ontkende dat ik zijn dochter was. Ik heb het lang uit mijn hoofd proberen te zetten, maar toen mijn eigen dochter geboren werd kwam alles naar boven. Hoe kan je je kind zo behandelen? Ik snapte het niet. Het leek mij op dat moment het simpelste om de wet zich erover te laten buigen. De meest beschaafde manier om het op te lossen."

Veel afwijzingen

De juridische strijd was niet makkelijk voor Delphine. "Ik was het ongewenste wicht, de vuile was, de herrieschopper. Nu de rechtbank heeft beslist dat ik gelijk heb, kan ik pas écht beginnen met leven. Ik besta. En ik heb het récht om te bestaan. Mijn hele leven al draag ik een zware last met mij mee. Het heeft me rust gebracht, iets waar ik lang naar gehunkerd heb."

Over de afwijzingen van haar vader zegt ze nu: "Zijn moeder is gestorven toen hij erg jong was. Affectie van zijn vader heeft hij nooit gekend. Hij is dus opgegroeid zonder liefde. In feite kan hij er dus niets aan doen. Wie geen liefde heeft gekend weet niet hoe hij met een groot probleem zoals dit moet omgaan. Dat betekent niet dat ik hem vergeef. Maar ik probeer het wel te begrijpen. Het is trouwens nooit mijn bedoeling geweest om zijn reputatie schade toe te brengen."

Voorlopig heeft volgens Delphine nog niemand van de koninklijke familie contact met haar opgenomen na de uitspraak. Op de vraag welke relatie ze nu verwacht met de koninklijke familie, antwoordt ze kort in het interview. "Ik verwacht niets meer en ik vraag ook niets meer", zegt ze. "Ik ga niet smeken op mijn knieën om een uitnodiging te krijgen. Maar als er van hun kant een spontaan gebaar komt... Dan zullen we zien."

Na een onfortuinlijk toeval in 2006, besloten koningin Máxima en de Belgische koningin Mathilde, de ehtgenote van de Belgische koning Filip, elkaar af en toe een appje te sturen. Royaltyvlogger Josine vertelt waarom:

Hoera, Libelle is genomineerd voor website van het jaar 2020. Help jij ons naar de overwinning? Stemmen kan hier.

Bron: Le Soir. Beeld: Brunopress

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden