null Beeld

Beluister dit: zó erg intimideerde Willem Holleeder zijn zussen

Groot nieuws gisteren: de zussen van Willem Holleeder hebben belastende verklaringen afgelegd tegen hun broer. Hij heeft ze jarenlang geïntimideerd en met de dood bedreigd. De geluidsfragmenten daarvan hoorde je gisteravond bij 'RTL Late night'. Zó erg intimideerde Willem zijn zussen.

De zussen Astrid en Sonja Holleeder, maar ook ex Sandra Klepper, hebben twee jaar geleden verklaringen afgelegd tegen Willem Holleeder. Ze konden hun mond niet langer houden; hij maakte hun leven tot een hel. Nu Willem is opgenomen in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught, worden de verklaringen gebruikt.

De zaak-Willem Holleeder

Astrid Holleeder heeft justitie informatie gegeven over de rol van haar broer bij de moorden op Thomas van der Bijl (2006), Willem Endstra (2004) en Cor van Hout (2003). Ze heeft uiteindelijk het vertrouwen van haar broer gewonnen om zo veel mogelijk informatie te kunnen verzamelen die in zijn nadeel zou werken: “Ik heb dubbelspel gespeeld. Dat voelt niet goed, maar ik kan niet anders. Ik geef hem levenslang.” Vandaag is er om 10:00 uur in Amsterdam een pro-formazitting over de moorden op Van der Bijl en Houtman. Holleeder wordt door het Openbaar Ministerie gezien als de opdrachtgever van die moorden.

In de media

Aan De Telegraaf en NRC vertelden de vrouwen gisteren hoe Holleeder hen en zelfs hun kinderen bedreigde, intimideerde en manipuleerde. Astrid windt er geen doekjes om: "Willem is een psychopaat. Hij schept er genoegen in mensen te vernietigen.” Astrid kon niet anders dan een verklaring afleggen. Daarmee geeft ze hem levenslang, maar ook zichzelf, zegt ze tegen NRC. "Ik weet dat hij mij zal laten vermoorden om wat ik nu gedaan heb."

RTL Late night

Gisteravond werden de verklaringen van Astrid, Sonja en Sandra besproken in de talkshow RTL Late night. Peter R. de Vries zat er, net als de advocaat van de vrouwen. Eerder die avond zaten ze ook al bij De wereld draait door. De nogal heftige geluidsfragmenten konden daar niet worden uitgezonden, daarvoor was het te vroeg. RTL Late night kon ze wel laten horen.

De 'Holleeder-tapes'

Op de geluidsfragmenten – of de 'Holleeder-tapes' – hoor je hoe Willem Holleeder zijn zussen en ex-vriendin bedreigt. "Eén fout nog en het is klaar", zei Holleeder tegen zijn zus Sonja. "Zo'n stukje nog, je leven hangt aan een zijden draadje." Ook in de andere fragmenten hoor je een schreeuwende, scheldende, intimiderende Holleeder.

Luister hier de fragmenten terug:

Hieronder lees je een paar uitgeschreven fragmenten. De tijden verwijzen naar de video hierboven. De vrouw die je hoort is Sonja Holleeder, de zus van Willem én de ex-vrouw van Cor van Hout. Cor van Hout was een jeugdvriend van Holleeder, die in 2003 is vermoord. De bijnaam van Sonja is Boxer, of Boxie.

14 minuut 34 – het gesprek tussen Willem en Sonja loopt uit de hand:

Willem: "Opkankeren nou. Wegwezen. Wegwezen met die grote bek tegen mij, oprotten!"

Sonja: "Nee, helemaal niet, jij zegt tegen mij..."

Willem: "Oprotten, zeg ik! Anders sla ik je eruit. Ga weg nou."

Sonja: "Ik ga helemaal niet weg."

Willem: "Nee? Boxer, luister, ga niet te ver hoor. Ik zweer het je hoor, zet me niet voor schut." (Hij spuugt) "Vuile hoer!"

Sonja: "Ik zet jou niet voor schut."

Willem: "Als je nog één keer tegen me schreeuwt, zal je zien wat ik met je doe, kankerhoer! Jij moet je bek houden nou tegen mij, begrijp je dat?"

20ste minuut – Willem bedreigt zijn zus:

Willem: "Je weet wat ik doe als het me niet bevalt. Dat weet je. Dat weten ze allemaal. Zo simpel is het. En dat blijft ook zo!"

27 minuut 26: Sonja zegt dat zij bedreigingen op papier gaat zetten. Holleeder ontploft:

Sonja: "Als ik gewoon alles met jou kan bespreken, is er niets aan de hand, Wim."

Willem: "Vieze, smerige stinkgluiperd, dat ben je. Wil je wat op papier gaan zetten, vieze hoer?"

Sonja: "Wat nou?"

Willem: "Hé, 'Ik ga wel wat op papier zetten, ga dat op papier zetten, ga dat op papier zetten', vieze hoer die je er bent, met je op papier zetten. Wie denk je dat je bent? Je moet gewoon op de blaren zitten wat je zelf doet. En niet allemaal 'Ik ga het op papier zetten voor de politie'. Mafkees, denk je dat iemand daar wat van gelooft?"

Sonja: "Nee, niet. Maar als ik ga, gaat een ander ook."

Willem: "Ja, hoe gaat dat dan?"

Sonja: "Nou, weet ik veel, kan mij het schelen."

Willem: "Is dat een dreigement? Een dreigement?"

Sonja: "Nee, dat is geen dreigement."

Willem: "Dan maak ik gelijk korte metten, hoor."

Sonja: "Nee."

Willem: "Maak ik gelijk korte metten, hoor. D'r blijft niets over, hoor. Kijk uit wat je zegt, hè! Kijk uit wat je zegt en wat je doet, hoor, want je kan niet overal mee wegkomen, hè! Niet zoals je nou weer doet, achteraf. Straks ook niet, hè! Eén fout, luister, één fout... Kijk uit wat je doet!"

Sonja: "Ik weet het wel wie je bent, hoor, je hoeft het mij niet te zeggen."

Willem: "Eén fout hoor, één fout nog en het is klaar, hoor! Zo'n stukje, hoor, zijden draadje. Eén fout nog. Kankerhoer!"

Bron: RTL Nieuws, nrc.nl. Beeld: RTL Late Night

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden