null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Ben je hoogsensitief? Dan zijn dit waarschijnlijk je talenten

Maar liefst twintig procent van de mensen is hoogsensitief. Als HSP (Hoog Sensitief Persoon) staat alles op scherp, ben je erg gevoelig voor prikkels en neem je ook de subtiele dingen waar, waardoor je al snel overprikkeld raakt.

Suzanna TimmerGetty Images/iStockphoto

En nee, hoogsensitiviteit praat je jezelf niet aan. Het is iets wat in je genen zit. Het is een erfelijke eigenschap.

Valkuilen

Een HSP cijfert zichzelf vaak weg. Belangen van de groep staan voorop en hun eigen belang is volgens henzelf vaak ondergeschikt. Ook faalangst is een valkuil. “Ruim zestig procent van de hoogsensitieve kinderen is faalangstig volgens hun ouders. Vanaf de leeftijd van vier jaar vertonen hoogsensitieve kinderen dit gedrag al. Ook onder volwassenen is het percentage hoog. 64 procent noemt zichzelf faalangstig”, staat beschreven in het boek Het hoogsensitieve brein van Esther Bergsma.

Talenten

Vaak wordt er dus negatief over gedacht, maar dit vindt Bergsma, tevens auteur van een website over hoogsensitiviteit én zelf hoogsensitief, onzin. Het HSP-brein komt namelijk ook met een heleboel kwaliteiten. “De meeste HSP ervaren hun inlevingsvermogen als hun grootste kwaliteit.” Dit zijn een aantal punten die 5.500 HSP wereldwijd noemden als hun talenten:

- Empathie (85%)

- Betrouwbaarheid (83%)

- Verantwoordelijkheidsgevoel (83%)

- Sterke intuïtie (79%)

- Goed kunnen luisteren (78%)

- Open-minded (76%)

- Zorgzaamheid (76%)

- Creatief denken (70%)

- Aandacht voor detail (70%)

- Grote geheel zien (69%)

Grotere geheel

Ben je HSP, dan kun je subtiele en gedetailleerde dingen goed waarnemen. Maar ook juist in situaties het grotere geheel te zien. “Ze hebben even tijd nodig om de nieuwe informatie te plaatsen ten opzichte van wat al bekend is, maar daarna zijn ze goed in staat om verbanden te signaleren. Verbanden die soms door anderen over het hoofd worden gezien”, aldus Bergsma.

Weloverwogen beslissingen nemen

Een weloverwogen beslissing nemen is daardoor gemakkelijker. Datzelfde geldt voor een sterke intuïtie. Bergsma: “Als je gevoeliger bent voor sensaties in het lichaam, kun je die informatie meenemen in je besluitvorming. Hoewel we denken dat we vooral rationeel beslissen, nemen we de meeste beslissingen onbewust. Het is dan ook een groot voordeel als je toegang hebt tot deze ‘onbewuste’ bron van informatie.”

Genieten van de kleine dingen

“Hoewel vaak wordt ervaren dat het waarnemen van al die prikkels negatief is, is dat niet het hele verhaal. Aan de ene kant leidt die waarneming inderdaad vaak tot overprikkeling en tot stress. Maar aan de andere kant zijn hoogsensitieve mensen ook zeer ontvankelijk voor positieve emoties, zeker als het hun naasten betreft. Ze kunnen enorm genieten van de ‘gewone’ dingen, zoals in het zonnetje een kop thee drinken met een geliefde.”

Veel empathie

Maar ook ten opzichte van anderen brengt het voordelen mee: een groot inlevingsvermogen bleek op nummer 1 te staan van talenten die de meeste hooggevoelige mensen benoemen. “Hoogsensitieve mensen hebben een groot inlevingsvermogen. Hun brein stemt automatisch af op de gevoelens en het perspectief van de ander.”

Bron: Womenshealth

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden