Goede koolhydraten Beeld Getty Images
Goede koolhydratenBeeld Getty Images

Ben je op dieet? Deze koolhydraten kun je dan het beste eten

Van koolhydraten word je dik, wordt vaak gezegd. Toch is dat helemaal niet het geval, al is het wel belangrijk om dan vooral de goede koolhydraten te eten. Maar waar zitten die in?

Demi SchoenmakersGetty Images

Alle koolhydraten uit je dieet verbannen om af te vallen is geen goed idee. Koolhydraten zijn namelijk belangrijke brandstoffen voor het hele lichaam en dan met name voor je hersenen. Maar er zit wel verschil in koolhydraten, we leggen het je uit.

Goede en slechte koolhydraten

Goed of slecht is misschien niet helemaal goed verwoord. Koolhydraten zijn namelijk niet slecht, maar sommige zijn gewoon gezonder dan andere.

Slechte koolhydraten

De zogenoemde ‘slechte koolhydraten’ zijn koolhydraten die fabrieksmatig bewerkt worden. Hier worden suikers en bewerkte granen aan toegevoegd en dat zorgt alleen maar voor extra calorieën en niet voor extra voedingsstoffen.

Deze producten kunnen een hoog suikergehalte hebben, waardoor je na het eten van deze koolhydraten energiedipjes kunt krijgen. Bovendien kun je heel snel weer honger krijgen, aangezien ze heel snel verteerd zijn. Voorbeelden hiervan zijn wit brood, gebak, koek, snoep, frisdrank en witte pasta.

Goede koolhydraten

Logischerwijs zijn ‘gezonde koolhydraten’ dus koolhydraten die onbewerkt in voeding zitten. Deze bevatten allerlei voedingsstoffen, zoals vezels, eiwitten en vitamines. Bovendien zitten ze een stuk moeilijker in elkaar, waardoor je lichaam er uren over doet om ze goed te verteren. Hierdoor is je lichaam veel langer verzadigd en heb je veel langer het gevoel dat je vol zit, waardoor je minder eet.

Hoeveel mag je eten?

Volgens het Voedingscentrum adviseert de Gezondheidsraad dat wie gezond wil eten, 40 tot 70% van zijn energie uit koolhydraten haalt. Je kunt ze dan natuurlijk het beste uit onbewerkt voedsel halen, zodat je zoveel mogelijk voedingsstoffen binnenkrijgt.

Als je boodschappen doet, kijk dan eens naar de ingrediëntenlijst en voedingslabels. Vaak kun je op de labels zien of een product goede of juist minder goede koolhydraten bevat. Kijk daarvoor eerst naar het aantal koolhydraten en dan naar de hoeveelheid toegevoegde suikers. Je wil natuurlijk het aantal suikers zo laag mogelijk houden.

Waar zitten goede koolhydraten in?

De beste koolhydraatbronnen zijn voedingsmiddelen die naast koolhydraten ook heel veel andere belangrijke voedingsstoffen bevatten. Deze voedingsmiddelen hebben automatisch een positieve invloed op je gezondheid en lichaamsgewicht. Híer zitten bijvoorbeeld veel goede koolhydraten in:

  • Volkorenproducten (zoals volkoren pasta, volkoren brood en volkoren crackers)
  • Doperwten
  • Quinoa
  • Popcorn
  • Havermout
  • Zilvervliesrijst
  • Groenten (en dan vooral zoete aardappel, aardpeer, mais, pastinaak, pompoen, schorseneren en yam)
  • Fruit (en dan met name banaan, papaja, mango, ananas, granaatappel, druiven, appel, peer, sinaasappel, kiwi, mandarijn, perzik, kersen en pruimen)
  • Peulvruchten (en dan met name bonen, linzen, kikkererwten en pinda’s)

Afvallen? Dit is volgens diëtiste Wendy het perfecte ontbijt:

Bron: Freundin

Ben je op dieet? Deze goede koolhydraten kun je het beste eten Beeld Getty Images
Ben je op dieet? Deze goede koolhydraten kun je het beste etenBeeld Getty Images
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden