Ben je strafbaar als je een gekregen dickpic uit boosheid online zet? Beeld Pexels
Ben je strafbaar als je een gekregen dickpic uit boosheid online zet?Beeld Pexels

Ben je strafbaar als je een gekregen dickpic mét afzender uit boosheid online zet?

Is iemand die een dickpic stuurt altijd strafbaar? En wat als je besluit om een ongewenst gekregen dickpic uit boosheid online te zetten? Ben jij dan strafbaar? We vroegen het strafrechtadvocaat Ellen Hullegie.

Tara StokdijkPexels

Ellen Hullegie is strafrecht- en slachtofferadvocaat bij advocatenkantoor Kuyp Baar en is gespecialiseerd op het gebied van zedenzaken.

Ben je strafbaar als je een dickpic stuurt?

Ellen legt uit: “Een dickpic versturen is strafbaar op het moment dat de ontvanger deze niet wil krijgen, maar ook als dat ongevraagd toch gebeurt. Dat staat in artikel 240 lid 2 van het Wetboek van Strafrecht. Er kan zelfs een gevangenisstraf van 2 maanden worden opgelegd.”

‘Aanstotelijk voor de eerbaarheid’

“Om veroordeeld te kunnen worden, moet het wel duidelijk zijn dat degene die de foto stuurt ‘weet of ernstige reden heeft om te vermoeden dat de afbeelding aanstotelijk is voor de eerbaarheid’. Zo staat het in het Wetboek beschreven. Er moet dus aangetoond worden dat dit het geval is”, legt Ellen uit.

Beoordeling van de situatie

“Wanneer een man een dickpic stuurt naar zijn scharrel, is dat bijvoorbeeld een heel andere situatie dan wanneer een man een dickpic stuurt naar een vrouw die hij niet kent. Daarmee zeg ik niet dat het in die eerste situatie nooit strafbaar is, maar de context waarin een dickpic wordt verstuurd, wordt wel beoordeeld. Dat doet de rechter”, aldus Ellen.

Weinig mensen doen aangifte

Er is alleen één probleem: veel van deze zaken komen helemaal niet bij de rechter omdat mensen vaak geen aangifte doen. “Op Rechtspraak.nl zijn nauwelijks gepubliceerde zaken terug te vinden waarbij het om een dickpic ging. Ik raad mensen die een ongewilde dickpic krijgen absoluut aan om naar de politie te stappen. De officier van justitie beoordeelt dan of er genoeg reden is om iemand te vervolgen.”

Ben je strafbaar als je een ongewenste dickpic openbaart?

Stel nou dat je een ongewilde dickpic ontvangt en je daar boos over bent. Dan kan het zo zijn dat je de behoefte voelt om die foto te openbaren met de afzender erbij. Dat zal de dader een lesje leren! Maar ben je dan strafbaar? “In principe wel. Deze man zou dan aangifte tegen jou kunnen doen omdat je een beeld verspreidt dat ‘aanstotelijk is voor de eerbaarheid’ van deze man”, begint Ellen.

‘Ik raad het af’

“Het is niet handig om te doen. Maar ook hier zal de officier van justitie beoordelen of een vervolging op z’n plek is. Het feit dat jij een dickpic kreeg terwijl je die niet wilde, zal op dat moment natuurlijk meewegen. Toch zou ik iedereen afraden om zulke beelden te publiceren, want op papier ben je dan inderdaad strafbaar.”

Dít kun je doen tegen online fraude

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden