null Beeld

Ben jij een einzelgänger? Niets mis mee!

Iedereen kent wel zo’n mannetje of vrouwtje in de buurt dat altijd alleen is. We omschrijven ze vaak treffend met het woord einzelgänger: mensen die liever op zichzelf zijn dan dat ze bij anderen in de buurt zijn.

Vera Klandermans

Ze hebben zelfstandigheid hoog in het vaandel staan. Samen met anderen iets doen, hoeft van hen niet zo. Emotioneel zijn ze vaak niet van hun stuk te brengen en feestjes slaan ze liever over. Eenzaam voelen zij zich meestal niet, want ze hebben zichzelf. Je niets aantrekken van wat de wereld van je vindt. Alleen doen wat je zelf wilt.

Afwijken van de groep

“Over het algemeen is de einzelgänger iemand die niet helemaal aangepast is, die afwijkt van de groep”, zegt psycholoog Alma Smit. “Ik denk trouwens dat je het verschijnsel vaker tegenkomt bij mannen dan bij vrouwen, omdat vrouwen van jongs af aan geleerd wordt om zich sociaal op te stellen.”

Geen behoefte

Ben je als eenling dan asociaal? “Nee, dat geloof ik niet”, antwoordt Smit. “Je kunt wel degelijk het vermogen hebben om aansluiting te zoeken en te vinden, maar je hebt gewoon de behoefte niet. Maar op het moment dat je omgeving echt iets van je vraagt, in een noodgeval bijvoorbeeld, ben je er wel. Een einzelgänger kan heel sociaal en behulpzaam zijn.”

Niks mis met alleen zijn

Sommige mensen vinden sociaal contact leuk, maar hebben het nodig om regelmatig alleen te zijn om zich weer op te laden. Daar is niks mis mee. Er is pas sprake van te weinig sociaal contact wanneer je dat als een gemis ervaart. 27% van alle volwassen Nederlanders voelt zich emotioneel eenzaam, 40% voelt zich eenzaam op sociaal gebied.

Ben jij een einzelgänger?

Mensen hebben het niet altijd in de gaten dat ze zelf een einzelgänger zijn. Deze checklist kan hierbij helpen. In hoeveel van onderstaande eigenschappen herken je jezelf?

  • 1. Ik hecht veel waarde aan mijn onafhankelijkheid.Ja/nee
  • 2. Ik ga mijn eigen weg, ook al vinden anderen dat raar.Ja/nee
  • 3. Ik voel me niet 100% op mijn gemak bij anderen.Ja/nee
  • 4. Ik vind het vervelend om rekening te houden met anderen.Ja/nee
  • 5. Ik ga liever mijn eigen gang dan dat ik samen dingen doe.Ja/nee
  • 6. Er zijn maar weinig mensen met wie ik heel close ben.Ja/nee
  • 7. Ik heb moeite om me emotioneel aan anderen te binden.Ja/nee
  • 8. Ik ben graag op mezelfJa/Nee

Herken je jezelf in 5 of meer van deze eigenschappen? Dan is de kans groot dat je een einzelgänger bent.

BEKIJK OOK DEZE VIDEO:

In deze video vertelt spiritueel vlogger Manon waarom het belangrijk is je uniekheid te omarmen.

LEES OOK:

De beste artikelen van Libelle Daily in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan op Libelle.nl/nieuwsbrief.

Bron: Libelle. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden