null Beeld

Bespaarcoach Renée Lamboo: “Ook jij kunt meer geld overhouden”

Van tienduizenden euro's schuld naar een ton op de bank: bespaarcoach Renée Lamboo vertelt welke stappen jij kunt zetten naar een rijker leven.  

Demi Schoenmakers

Om iedereen een handje te helpen, komt Renée met de Money Planner. Dit boek ligt vanaf dinsdag in de winkels en biedt een oplossing voor mensen die niet goed weten waar ze hun geld allemaal aan uitgeven. Maar hoe word je nu baas over je eigen geld? En wat zijn haar beste bespaartips?

Wat is de eerste stap die je zet als je wilt gaan sparen?

“Zorg dat je inzicht krijgt in je financiën. Hou een kasboekje bij met daarin je inkomen en uitgaven. Bedenk daarna een doel en ga na wat er allemaal moet veranderen om dit doel te kunnen bereiken. Budgetten maken is de manier om weer controle te krijgen over je geld. Je kunt iedere maand wel bijhouden wat er binnenkomt en weer uitgaat, maar pas als je ook aan het begin van de maand gaat bepalen waar je geld naartoe móet gaan, ga je verandering zien. Maak daarom vooraf een plan en denk na over waar je die maand je geld aan uit wil geven. Denk vooral ook na over wat je uiteindelijk met je spaargeld wilt gaan doen. Dit kan je extra motivatie geven.”

Waarom is het zo belangrijk om een kasboek bij te houden?

"Tegenwoordig heeft niemand meer contant geld op zak en kun je zelfs zonder pincode al met je bankpas betalen. Heel handig, maar hierdoor ben je wel snel het overzicht kwijt. Een kasboek bijhouden is eigenlijk de enige manier om inzicht te krijgen in financiën. Waar gaat je geld naartoe? Pas als je dat op een rij hebt, kun je voor jezelf gaan bedenken wat beter kan."

Hoe verander je je money mindset?

"Veel mensen denken heel negatief over geld. Het voelt vaak belemmerend, omdat je iets wil kopen maar dit niet kan omdat je geen geld hebt. Men denkt dat het leven minder leuk wordt als je op je geld gaat letten. Daarom zijn mensen liever niet bezig met geld. Maar je moet het juist andersom zien: door ermee bezig te zijn, kun je dingen veranderen en creëer je juist ruimte om geld uit te geven aan de dingen die je wél leuk vindt. Je leven wordt er dus juist alleen maar leuker door.”

Wat is jouw grootste misstap geweest op het gebied van geld?

“Een huis kopen nét voor de kredietcrisis, was niet de beste beslissing van mijn leven. Mijn relatie ging voorbij en ik bleef achter met een huis dat door de crisis veel minder geld waard was. Door de restschuld van € 40.000,- moest ik flink gaan bezuinigen. Ik hield mijn financiën goed bij en dit opende echt mijn ogen. Ik kwam erachter dat zodra mijn salaris binnen was, ik gelijk alles weer uitgaf. Ik had geen plan of doel en dat kost je uiteindelijk veel geld. Zonde, want door te sparen kun je dit geld juist uitgeven aan dingen die je gelukkig maken.”

Wat is jouw beste bespaartip?

“Werk met weekgeld. Mensen zetten meestal voor een hele maand geld op de rekening, maar dan is de kans groot dat je de laatste dagen van de maand op een houtje moet bijten. Door jezelf iedere week geld te geven, voorkom je dat je het in één keer uitgeeft en je maakt je uitgaven voor jezelf inzichtelijker.”

Heb je nog een goede tip voor als je weinig verdient, maar toch wilt sparen?

“Het gaat niet om wat je verdient, maar om wat je overhoudt. Maak sparen een onderdeel van je vaste lasten en maak iedere maand alvast wat geld over naar een andere rekening. Het liefst zelfs naar een spaarrekening bij een andere bank, zodat je het geld niet ziet als je je bankierenapp opent.

Ben je iemand die het overgemaakte spaargeld toch weer terugboekt? Dan is sparen met de koopzegels van een supermarkt wellicht iets voor jou. Je merkt er bijna niks van bij het afrekenen van de boodschappen, maar ondertussen kan het je wel wat opleveren. Als het spaarboekje vol is, krijg je het betaalde bedrag plus rente terug en heb je toch wat geld gespaard. Verder kan het de moeite zijn om abonnementen met elkaar te delen. Misschien kun je samen met vrienden of buren een Netflix- of Spotify-account delen? Dit levert je aan het eind van de maand al gauw wat extra tientjes op.”

Wat is de Money Planner?

“Het is eigenlijk een soort kasboekje dat financiën weer leuk maakt. De eerste stap om baas te worden van je eigen geld, is je inkomen en uitgaven bijhouden. Als ik dat zeg, zucht iedereen altijd heel diep, want mensen vinden dat een heel saaie tip. Daarom heb ik een kasboek gemaakt dat mooi én leuk is. Je kunt hierin niet alleen je inkomsten en uitgaven opschrijven, maar ook financiële doelen opstellen. Ook staan er volop motiverende verhalen en tips en tricks in.”

Benieuwd naar de ‘Money Planner’ van Renée Lamboo?

Met deze tips hou je geld over aan het eind van de maand. In de video hieronder legt Renée uit hoe je minder kunt kopen:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: privébezit

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden