Besparen? Een nieuwe radiator is goedkoper dan een radiatorombouw. Beeld Getty Images
Besparen? Een nieuwe radiator is goedkoper dan een radiatorombouw.Beeld Getty Images

Besparen? Een nieuwe radiator is goedkoper dan een radiatorombouw

Wil je besparen op je energierekening? Klimaatadviseur Lars Boelen geeft tips aan iedereen die zijn huis wil verduurzamen. Wat blijkt: een radiatorombouw is geen aanrader. Nieuwe radiatoren zijn daarentegen wél een goede bespaartip.

Mirna WiggersLizette van LoenenGetty Images

Stylish

In de winter hard nodig, maar helaas soms wel een doorn in het oog: radiatoren. Het zijn niet de meest stijlvolle objecten om je huis mee te verwarmen. De boel wegwerken met een ombouw is een optie, maar er zitten ook nadelen aan, volgens Lars.

Geen ombouw meer

“In Nederland houden we ervan om onze problemen aan het zicht te onttrekken in plaats van ze op te lossen. Het klassieke voorbeeld zijn inderdaad de radiatorombouwen. Men denkt ‘goh, die radiator is lelijk’, en laat een ombouw op maat maken van de mooiste materialen. Maar dat is zo zonde, want je verliest enorm veel warmte. Daardoor moet je meer stoken, ben je duurder uit én een nieuwe radiator kost vaak hetzelfde als een hele ombouw”, betoogt hij.

Warmteverlies door de radiatorombouw

De radiatorombouw maakt het voor de warme lucht moeilijker om zich te verspreiden. Dat is helemaal het geval als je kiest voor een radiatorombouw die volledig dicht is. De warme lucht blijft in dat geval in de ombouw hangen en verspreidt zich minder goed door een ruimte. Is de ombouw open, dan is het warmteverlies ook minder.

Door de ombouw geeft je radiator langzamer warmte af, waardoor je kamer langzamer opwarmt. Je zal ook minder van die lekkere stralingswarmte voelen als je dichtbij de radiator zit. Het levert je dus geen energiebesparing op, maar meestal juist extra energiekosten.

Gedoe

Er heerst een gevoel dat het vervangen van een radiator veel gedoe is, denkt Lars. “Maar dat valt echt heel erg mee. Voor de prijs van een flinke ombouw kun je echt al wel een mooie, efficiënte, zuinige radiator aanschaffen. Dan is het én een mooier aangezicht dan de oude radiator, én bespaart het in de kosten op de energierekening.”

Veel vliegen in één klap

Het vervangen van radiatoren is volgens Lars dus een relatief goedkope ingreep die je huis, zeker als je alle oude radiatoren in huis vervangt, een stuk zuiniger maakt. “Het hoort eigenlijk bij de grote hoeveelheid achterstallig onderhoud dat er is in Nederland. We kijken daar allemaal voor weg, terwijl je met het vervangen van bijvoorbeeld de oude radiatoren veel vliegen in één klap slaat.”

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden