Betekent een koude lente ook een koude zomer? Zo zit het Beeld Getty Images
Betekent een koude lente ook een koude zomer? Zo zit hetBeeld Getty Images

Betekent een koude lente ook een koude zomer? Zo zit het

Het voorjaar van 2021 is niet om over naar huis te schrijven. Regen, kou en veel wind is tekenend voor de meimaand en echt terrasweer hebben we nog niet gezien. Betekent dit ook dat we een koude zomer tegemoet gaan?

De weerexperts van Weeronline hebben zich over deze vraag gebogen en komen met hét antwoord.

Koude zomer

Na de koude lente van dit jaar, durven veel mensen niet te hopen op een warme zomer. Want hoe groot is de kans dat het weer toch ineens drastisch omslaat? Nou, die is groter dan je denkt. Een koude lente hoeft namelijk zeker niet een koude zomer te betekenen. Sterker nog, de temperatuur in het voorjaar heeft amper invloed op de weersverwachting van de zomer.

Invloed van het voorjaar

Het eerste deel van de zomer kan wel beïnvloed worden door het weer in het voorjaar. Als de lente namelijk koud is geweest, betekent dat ook dat de zee nog niet goed heeft kunnen opwarmen. Dat betekent dat wind van zee nog behoorlijk fris kan zijn in de eerste weken van de zomer. En dat kan onze temperatuur wel beïnvloeden.

Toch zal het effect van de koude lente later in de zomer niet meer voelbaar zijn. Op dat moment bepaalt de zomer helemaal zijn eigen weer en heeft de lente daar helemaal geen invloed meer op.

Koude lentes

Een koude lente hangt dan ook absoluut niet samen met een koude zomer. Sterker nog, in de afgelopen decennia heeft een bar voorjaar zelden tot een koude zomer geleid. De laatste keer dat dat gebeurde was in 1987. 34 jaar geleden!

Ook daarvoor kwam het amper voor. Sinds 1901 kregen we slechts in 15% van de jaren een koude zomer na een koude lente. Maar een warme zomer na een koude lente, dat kwam dan wel weer geregeld voor. In 2013 nog, volgde na het kille voorjaar een zwoele zomer. Ook in 2006 was de tweede helft van mei behoorlijk koud. Maar in dat jaar werd de heetste juli ooit gemeten in Nederland. Ook in 2019 was het voorjaar absoluut niet zonnig. Maar in de zomer werd het 40 graden in ons land.

Warme zomer

Al met al heeft het weer van het voorjaar dus geen invloed op het weer van de zomer. We kunnen ons dus alsnog gaan verheugen op een warme zomer (vooral in deze periode). Ligt je bikini al klaar?

Je slaapkamer zomerklaar maken: misschien heb je het nog nooit gedaan. Interieurstyliste Seline Steba legt je uit waarom het goed is om dat wel te doen én hoe je te werk gaat.

Bron: Weeronline. Beeld: Getty Images.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden