Kate Middleton Beeld Getty Images
Kate MiddletonBeeld Getty Images

Zonder toestemming

Bewerkte foto van ‘mishandelde’ Kate Middleton gebruikt in campagne tegen huiselijk geweld

Er gaat schokkende beeld van Kate Middleton het internet over. De gefotoshopte foto, waarop de hertogin te zien is vol bloed, snijwonden en blauwe plekken, is zonder toestemming gebruikt in een campagne tegen huiselijk geweld.

Doortje ScheepersGetty Images

De schrijnende foto is in heel Europa te zien als onderdeel van een campagne om een einde te maken aan geweld tegen vrouwen.

Campagne

Naast Kate werden ook andere foto’s van spraakmakende vrouwen gebruikt. Zo gaan er tevens bewerkte beelden rond van de Amerikaanse vice-president Kamala Harris, koningin Letizia van Spanje en Ursula von der Leyen, hoofd van de Europese Commissie.

In rode en witte hoofdletters staat naast elke afbeelding: “Ze heeft hem aangegeven. Maar niemand geloofde haar - maar ze werd alleen gelaten - maar ze werd niet beschermd – maar hij werd niet tegengehouden - maar ze is toch vermoord.”

Geen toestemming

De Britse krant The Sun zegt dat Kensington Palace niet wist dat de afbeelding van de hertogin werd gebruikt als onderdeel van de campagne. Het beeld is duidelijk bedoeld om te choqueren, in plaats van te suggereren dat een van deze personen ook daadwerkelijk slachtoffer is van huiselijk geweld.

Aandacht trekken

De foto’s zijn bewerkt door de Italiaanse kunstenaar en activist AleXsandro Palombo. Hij zegt hiermee ‘aandacht te willen vestigen op de slechte reacties van de politiek op het probleem van gendergerelateerd geweld’ en de ‘ineffectiviteit van het ondersteunings- en beschermingssysteem voor de slachtoffers’ wilde onderstrepen.

Schending van de mensenrechten

Bij de beelden op Instagram schrijft hij: “Waarom zou een vrouw aangifte moeten doen van het geweld als ze na de melding niet wordt beschermd door de instellingen en toch wordt vermoord?” En onderaan de poster staat in kleine letters: “Geweld tegen vrouwen is een schending van de mensenrechten die grotendeels ongestraft blijft. Slechts enkele geweldplegers staan voor de rechter en nog minder worden veroordeeld.”

Om de foto van Kate Middelton te zien, klik je op het pijltje rechts in het midden van de afbeelding:

Bron: Instagram, The Sun, Daily Mail

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden