null Beeld

Bewezen: alcohol verbetert het spreken van een tweede taal

Dat alcohol bijzondere dingen met je kan doen, weten we allemaal. Helaas zijn de meeste effecten niet zo positief. Je gaat ervan met een dubbele tong praten, je beoordelingsvermogen is minder en je kunt er aardig duizelig van worden. Maar wist je dat het drinken van alcohol ook één positief effect kan hebben?

Erandi Godinez

Je gaat er namelijk beter een tweede taal van spreken! Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Maastricht, de universiteit van Liverpool en King’s College in Londen.

Glaasje alcohol

Voor het onderzoek kreeg een groep van vijftig Duitsers – die onlangs de Nederlandse taal had geleerd, een drankje met een lage dosis alcohol. De dosis alcohol werd aangepast aan het gewicht van de proefpersoon. De hoeveelheid stond gelijk aan 460 milliliter bier voor een man van 70 kilo. De andere helft van de deelnemers kreeg een alcoholvrij drankje.

Betere beoordeling

Na het drinken voerden de Duitsers een kort gesprek in het Nederlands, dat werd opgenomen. De beoordelaars wisten niet of de betreffende deelnemer van tevoren alcohol had gedronken of niet. En wat bleek? De proefpersonen die alcohol op hadden, werden een stuk beter beoordeeld op hun kennis van de Nederlandse taal, dan de proefpersonen die nuchter waren. Vooral in de uitspraak bleek een behoorlijk verschil te zitten.

Minder last van angst

Volgens onderzoeker Jessica Werthmann zou het verschil kunnen worden veroorzaakt doordat alcohol angstremmend werkt. Klinkt best logisch, toch?

Bron: Nu.nl. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden