null Beeld

Bibian Mentel: “Ik zeg nog geen tot ziens, maar tot de volgende keer”

Bibian Mentel heeft uitgezaaide kanker in de hersenen en is niet meer te genezen. Aan NOS vertelt ze openhartig over haar ziektebeeld en hoe ze nu naar haar toekomst kijkt. 

Tara Stokdijk

"Ik weet niet of ik nog weken heb of nog maanden", laat ze weten.

Bibian zegt geen "tot ziens"

"Ik zeg tegen iedereen die langskomt nog geen 'tot ziens'. Ik zeg 'tot de volgende keer'. Want dat geeft weer reden om nog een keer langs te komen en gewoon een gezellige middag te hebben en mooie herinneringen te bouwen."

Zware lading

Dit doet ze om de lading eraf te halen voor haar gasten, maar ook voor zichzelf: "Ook zelf vind ik het anders zo'n heftig, zwaar ding. Terwijl ik nu de leukste gesprekken heb, in plaats van dat het zo zwaar wordt. Daar ben ik niet zo van."

Snowboarden

Ondanks alles heeft Bibian een gelukkig leven gehad. Haar sport is één van de dingen waar ze zo intens van kon genieten. "Snowboarden heeft me heel veel geluk gebracht. Maar het heeft me vooral gebracht dat ik andere mensen kon laten zien wat ze allemaal kunnen."

Mentel heeft snowboarden eigenhandig op het paralympisch programma kunnen krijgen. "Als ik naar de Nederlandse selectie kijk op het moment, dat waren kinderen die eigenlijk werden weggezet als gehandicapte kinderen waarbij snowboarden niet in hun plaatje paste." Denken in mogelijkheden is waar Bibian voor staat: "Ik zei tegen hen: alles kan nog. Durf te dromen. Als jij wil snowboarden, dan gaan we lekker snowboarden. Dat kan je."

De toekomst

Hoe Bibian nu naar haar eigen toekomst kijkt? "Het liefst zou ik nog veel langer hier zijn. Maar aan de andere kant weet ik ook dat het goed is, er is niets dat nog ontbreekt. Met gevolg dat we nu alleen nog maar genieten. Dat klinkt misschien idealistisch en soft. Maar zo is het wel. En dat wil niet zeggen dat ik klaar ben om morgen eruit te stappen, helemaal niet. Van de week heb ik de agenda met een vriendin doorgenomen, en toen kwamen we erachter dat ik tot het eind van het jaar zeker niet dood kan gaan, want we hebben nog veel te veel stippen op die horizon staan. Wat mij betreft ben ik er nog wel even. Maar het is ook oké. Alles is gezegd, het is oké".

Corina heeft kanker en krijgt nieuwe medicijnen: “over de bijwerkingen mag ik nog niet klagen”

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: NOS. Fotografie: Koos Breukel

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden