Getty Images Beeld Getty Images
Getty ImagesBeeld Getty Images

Coronavaccin

“Bijna alleen niet-gevaccineerden belanden nog in ziekenhuis met corona”

Dat de coronavaccins goed werken, blijkt wel uit het feit dat er de afgelopen tijd maar weinig coronapatiënten in Nederland zijn opgenomen die volledig waren gevaccineerd. De mensen die wél in het ziekenhuis belanden, zijn bijna allemaal mensen die niet of niet volledig gevaccineerd zijn.

Erandi GodinezGetty Images

Dit blijkt uit een rondgang van het AD in ziekenhuizen.

Opname na eerste prik

In het Erasmus MC in Rotterdam liggen op dit moment helemaal geen patiënten die volledig gevaccineerd zijn. Van de 374 patiënten die sinds 1 maart met corona werden opgenomen, is niemand volledig gevaccineerd. Wel zijn er een paar keer patiënten opgenomen die kort na hun eerste prik alsnog corona kregen. Dit laatste is niet zo gek, want na je eerste prik heb je nog geen immuunreactie op het vaccin. Ook in het UMC Groningen liggen op dit moment geen coronapatiënten die volledig gevaccineerd zijn.

Mensen met twee prikken

In het Amsterdam UMC zijn er wel al een paar keer mensen opgenomen die al twee prikken hadden gehad. “Maar dat waren patiënten die nét voor de tweede keer waren gevaccineerd, waardoor de bescherming nog niet volledig op peil was, of mensen met een immuunstoornis,” zo vertelt een woordvoerder. Ook in Maastricht UMC en de ziekenhuizen in Nijmegen zijn er een paar mensen die twee prikken hebben gehad en alsnog zijn opgenomen. “Het is een mix, maar je ziet natuurlijk vaker mensen met een probleem met het immuunsysteem,” zo vertelt de Nijmeegse medisch microbioloog Andreas Voss.

Geen registratie

Echte landelijke cijfers zijn er overigens niet, omdat nergens centraal wordt bijgehouden hoeveel coronapatiënten na hun tweede vaccinatie alsnog in het ziekenhuis belanden. Hoofd intensive care van het UMC Groningen vindt dat ‘erg jammer’. Hij pleitte al eerder voor een landelijke registratie. “Je wil graag weten wat vaccinatie concreet betekent voor de zorgvraag in de ziekenhuizen. Vooral in het najaar, als mensen al langer gevaccineerd zijn en er misschien weer nieuwe varianten opduiken.”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: AD

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden