null Beeld

Bijna zonde om op te eten: de sneeuwvlokkenkrans van koekjes

Is het geen plaatje? Deze prachtige sneeuwvlokkenkrans gemaakt van koekjes is eigenlijk te mooi om op te eten. 

Dit heb je nodig voor de sneeuwvlokkenkrans:

  • 250 g boter, zacht
  • 125 g lichte of donkere basterdsuiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 2 tl kardemompoeder
  • 1 el kaneelpoeder
  • 2 tl oranjebloesemwater
  • ½ tl zout
  • 375 g bloem

Glazuur:

  • 1 eiwit (30 g)
  • 1 el citroensap
  • 300 g poedersuiker
  • levensmiddelen-kleurstof zwart of diepgrijs (online en in bakwinkels te koop)

En verder:

  • 2 bakplaten
  • bakpapier
  • deegroller
  • koekstekers sneeuwvlokken in diverse maten
  • spuitzakje met spuitmondjes 2-3 mm en 1-11/2 mm

Zo maak je de krans:

  • Mix de boter met de suikers, kardemom, kaneel, het oranjebloesemwater en zout tot een bleke crème.
  • Spatel de bloem erdoor en laat 1 uur rusten in de koelkast in een afgesloten bewaarbak.
  • Verwarm de oven voor op 160 °C.
  • Rol op het aanrecht op bakpapier een derde van het deeg uit tot een cirkel van circa ø 25 cm en 6 mm dik.
  • Leg het bakpapier met deeg op de bakplaat en snijd een cirkel van circa ø 23cm uit.
  • Haal overtollig deeg weg. Snijd uit het midden van de cirkel een cirkel van circa ø 13 cm en neem eruit.
  • Voeg het afgesneden deeg bij de rest van het deeg. Bak de ring in 15-20 min. goudbruin en gaar en laat op de bakplaat afkoelen.
  • Rol de rest van het deeg uit tot een lap van 4 mm dik.
  • Steek hier grote en kleine sneeuwvlokken uit en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Ga door tot de plaat vol is, of het deeg op.
  • Bak de koekjes in 12-15 min. gaar en knapperig en laat ze afkoelen op een rooster.
  • Mix voor het glazuur eiwit en citroensap tot stijve pieken en meng er dan 250 g poedersuiker door.
  • Verdeel het over kommetjes en breng elke portie druppel voor druppel op kleur (het is snel te veel) in allerlei tinten grijs.
  • Verdun het glazuur dan met druppels water tot de gewenste dikte.
  • Vermeng voor glazig glazuur de rest van de poedersuiker met wat water tot het iets dunner is dan yoghurt.
  • Glazuur koekjes eventueel eerst wit, grijs of glazig en laat 30 min. drogen voor de volgende laag.
  • Gebruik dikke glazuur om te tekenen, dunnere om vlakken te vullen.
  • Laat goed drogen.
  • Leg de koekring op een plank of groot bord en schik de gedecoreerde koekjes erop, fixeer eventueel her en der met een dot glazuur.

Voorbereidingstijd 15 min. Wachttijd 1 uur. Bereidingstijd 30 min. Baktijd 35 min. Glazuren 3 uur

Tip:

  • Bestrijk voor het bakken enkele koekjes dun met melk en bestrooi ze met kristalsuiker voor een mooie glinstering. Glazuren is dan niet meer nodig.
  • Maak de koekjes van brooddeeg zonder gist. Dan is de krans niet eetbaar, maar stevig genoeg om op te hangen.

Nog meer recepten vind je in Libelle Lekker:

Styling: Cyn Ferdinandus. Fotografie: Yvonne Jimmink. Receptuur: Eric van Lokven

null Beeld
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden