Bijzonder: dít gebeurt er met je hartslag als je je aangetrokken voelt tot iemand Beeld Getty Images/iStockphoto
Bijzonder: dít gebeurt er met je hartslag als je je aangetrokken voelt tot iemandBeeld Getty Images/iStockphoto

Bijzonder: dít gebeurt er met je hartslag als je je aangetrokken voelt tot iemand

Er is al genoeg ellende in de wereld: tijd voor een nieuwtje waar je hart van gaat smelten. Uit nieuw onderzoek is namelijk iets heel verrassends en romantisch gebleken.

Tara StokdijkGetty Images/iStockphoto

Het zit zo: wanneer je je aangetrokken voelt tot iemand en dit is wederzijds, gaan jullie harten op gelijk tempo kloppen. Lief toch?

Onderzoek

Dit blijkt uit een onderzoek van psycholoog Eliska Prochazkova van het Leiden Institute for Brain and Cognition, gepubliceerd in onderzoeksblad Nature Human Behaviour.

Hartslag

Prochazkova en haar team startten het onderzoek met de aanname dat aantrekkingskracht zich fysiek uit in lichaamstaal. Denk aan het spiegelen van elkaars houding, oogcontact, lachen. Niks bleek minder waar. De onderzoekers bleken te moeten kijken naar synchronisatie op dieper niveau: namelijk synchronisatie van de hartslag.

Dating cabins

Het team deed het onderzoek door middel van zogenoemde dating cabins. Deze plaatsten ze op verschillende evenementen, waaronder Lowlands. Maar liefst 140 heteroseksuele, single jongeren namen plaats. Zij werden gemonitord middels verschillende apparatuur en sensoren. Deze maten de lichamelijke reacties op hun dates. Ook moesten de jongeren zelf aangeven hoe aantrekkelijk ze hun dates vonden.

Resultaten

Het resultaat bleek verrassend. De psycholoog vertelt: “De harten van een paar dat zich tot elkaar aangetrokken voelde, synchroniseerden. Steeg de hartslag van de een, dan steeg de hartslag van de ander. Daalde de hartslag van de een, dan daalde die bij de ander ook. De elektrische geleiding van de huid volgde hetzelfde patroon. Blijkbaar groeit de aantrekkingskracht tussen datingpartners als er ook een synchronisatie plaatsvindt op dit dieper niveau.”

Frambozen zijn enorm goed voor je hart en dit is waarom:

Bron: AD.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden