null Beeld Museum Kaap Skil
Beeld Museum Kaap Skil

Bijzonder: prachtige 17e-eeuwse trouwjurk uit scheepswrak in het echt te bewonderen

Een wel heel bijzondere vondst: vrijdag heeft Museum Kaap Skil een eeuwenoude kostbare trouwjurk onthuld. Vanaf zondag 13 november kan iedereen ’m bewonderen.

Suzanna TimmerMuseum Kaap Skil

De jurk is een vondst uit het zogenaamde Palmhoutwrak. Van wie de jurk geweest is, is onbekend. Door de stoffen die voor de jurk gebruikt zijn, weten onderzoekers dat het om een dame uit de hoogste sociale klasse van West-Europa moet gaan.

De jurk zat in een reiskist vol met andere kleding. Duikers vonden die kist in een scheepswrak op de bodem van de Waddenzee, ten oosten van Texel. Waarschijnlijk komt de jurk uit een koopvaardijschip dat rond 1650 is vergaan. Het gewaad bevat kleine zilveren plaatjes, die in de vorm van liefdesknopen in het zijde zijn geweven, een toepasselijk motief voor op een trouwjurk in die tijd. In de oorspronkelijke staat zal het ongetwijfeld behoorlijk ‘bling’ zijn geweest, maar het zeewater heeft de kleur aangetast.

Op deze afbeelding is te zien hoe de jurk eruit zou kunnen hebben gezien.

null Beeld Museum Kaap Skil
Beeld Museum Kaap Skil

Rijker dan de koning

De waarde van de trouwjurk wordt geschat op vele duizenden euro’s. Conservator Alec Ewing vertelt tegen het Noordhollands Dagblad dat er in de 17e eeuw veel koopmansfamilies waren die in deze tijd multimiljonairs zouden zijn. “Ze waren rijker dan koningshuizen en financierden oorlogen. Voor gewone mensen zal zo’n jurk vele jaarinkomens hebben gekost, het was voor hen volstrekt onmogelijk het kledingstuk te kopen.”

De jurk is extreem kwetsbaar, aldus de conservator. In het museum is de trouwjurk in Museum Kaap Skil op Texel vanaf zondag in het echt te bewonderen.

Bron: Noordhollands Dagblad, Museum Kaapskil

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden