Bijzondere gebeurtenis op Koningsdag: de supermaan is te zien Beeld Getty Images
Bijzondere gebeurtenis op Koningsdag: de supermaan is te zienBeeld Getty Images

Bijzondere gebeurtenis op Koningsdag: de supermaan is te zien

Volgens Weeronline.nl is het iets dat veel mensen nooit meer mee zullen maken: dinsdag is namelijk de supermaan te zien. De laatste keer dat de supermaan te zien was op een koninklijke feestdag was in 1909.

Yasmine EsserGetty Images

Bij een supermaan lijkt de volle maan ongeveer 7% groter en 14% feller dan normaal.

Supermaan op Koningsdag 2021

Alleen als je nét geboren bent, is de kans aanwezig dat je nog eens een superkoningsmaan ziet. (Maar dan is de kans weer nihil dat je dit artikel leest). De volgende keer dat de supermaan op een koninklijke feestdag is, is namelijk pas in 2127.

Supermaanhalo

De ervaring kan dinsdag een nóg bijzonderder tintje krijgen. Er trekken namelijk mogelijk sluierwolken over ons land en dat kan zorgen voor een superkoningsmaanhalo. Dat is een kring om de maan.

Wil je dit bijzondere fenomeen aanschouwen? Zorg dan dat je dinsdag om 21:40 uur buiten bent of uit het raam tuurt, richting het zuidoosten. De supermaan is tijdens de maansopkomst namelijk het mooist, schrijft Weeronline.nl. De maan staat dan nog laag aan de hemel.

Dichtbij? De supermaan is 357.400 kilometer ver weg

De supermaan komt zo’n vier keer per jaar voor. De maan is niet altijd even groot, omdat de afstand tussen de maan en de aarde niet altijd hetzelfde is. Dat komt doordat de baan die de maan om de aarde aflegt, geen mooie cirkel is, maar eivormig.

Hoewel de maan tijdens de supermaan heel dichtbij lijkt, is het nog steeds een behóórlijke afstand. Normaal gesproken is de maan op 384.400 kilometer van de aarde te vinden. Tijdens de supermaan is de afstand 27.000 kilometer minder ver. Weeronline: “Dat is 23 keer een tripje naar Zuid-Frankrijk.”

Bron: Weeronline.nl. Beeld: GettyImages

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden