null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Biologisch, ‘normaal’ of onbewerkt: déze honingsoort is het gezondst

Al eerder vroegen we ons af of honing gezonder is dan suiker, maar hoe gezond honing is, kan natuurlijk ook verschillen per soort. Wij zochten voor je uit welke honing nou het gezondst is.

Honing wordt vaak gezien als een natuurlijke en gezonde vervanger van suiker en wordt gebruikt als medicijn tegen keelpijn. Er wordt ook gezegd dat honing energie geeft, helpt tegen acne en een antibacteriële werking heeft. Maar: niet elke honing is dezelfde.

Verschillen in honing

Honing kan verschillen in smaak, geur, kleur en hardheid. Deze verschillen worden veroorzaakt door de bloemen waaruit de bijen hun nectar winnen. Meestal halen de bijen hun nectar uit verschillende soorten bloemen, maar als zij een grote hoeveelheid nectar uit één specifieke plant halen, krijg je ook een specifieke soort honing. Denk aan lavendelhoning, tijmhoning of kastanjehoning.

'Normale honing'

De 'normale' honing die in de supermarkt wordt verkocht, bestaat voor 80% uit suikers. Deze geeft je dus inderdaad meer energie, maar verhoogt ook je drang naar suiker. Bij deze honing haalt de imker alle honing uit de bijenkorf, waardoor de bijen niet hun eigen honing kunnen eten. De bijen moeten het doen met suikerwater, waardoor ze minder enzymen produceren. Deze honing wordt uiteindelijk ook verhit, waardoor bijna alleen nog maar het suiker overblijft en alle goede en gezonde voedingsstoffen uit de honing verdwijnen. Dit maakt deze honing dus een stuk minder gezond.

Biologische honing

Bij biologische honing wordt de honing gewonnen uit natuurgebieden of biologisch land waar geen industrie of verkeer is binnen een straal van 5 tot 7 kilometer. Bovendien worden er geen bestrijdingsmiddelen gebruikt én eten de bijen ook hun eigen honing. Deze honing wordt niet verhit en is dus minimaal bewerkt. Ook wordt aan deze honing geen suikerwater toegevoegd, wat bij de 'normale' honing wel gebeurt.

Rauwe honing

Deze honing is volledig onbewerkt en komt direct uit de honingraat. Omdat rauwe honing niet bewerkt wordt, bevat deze nog alle goede voedingsstoffen. Dit is dan ook de honing die antibacterieel, antischimmel en antiviraal is. Ook werkt deze honing goed tegen ontstekingen, allergieën en acne.

Hoeveel honing is gezond?

Door suiker door honing te vervangen krijg je misschien net iets meer kcal binnen, maar ook meer goede voedingsstoffen. Er wordt aangeraden per dag niet meer dan 50 ml honing te eten. Rauwe honing is hierbij dus het gezondst, maar dat is soms moeilijk te vinden. Biologische honing is een goed alternatief.

Heb je honing staan, maar is die helemaal gekristalliseerd? Dit is dé tip om gekristalliseerde honing weer vloeibaar te maken:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Buuf & Buuf. Beeld: Getty Images

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden