null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Bizar: 3 mensen sterven en 2.000 mensen krijgen ademhalingsproblemen door onweersbui

Zwaar onweer heeft maandag paniek veroorzaakt in Australië, toen ruim 2.000 mensen plots ademhalingsmoeilijkheden kregen. 3 mensen overleefden de bui niet. Ze werden slachtoffer van een erg zeldzaam, maar potentieel dodelijk verschijnsel: onweer-astma.

Melbourne en andere delen van Victoria hadden een zeer hete dag achter de rug toen onweerswolken zich opstapelden.

Intensive care

Uit het niets werden spoeddiensten overstelpt met ruim 2.000 telefoontjes van mensen die ademhalingsproblemen hadden. Om iedereen naar het ziekenhuis te kunnen brengen werden 60 extra ambulances opgetrommeld en maar liefst 30 patiënten kwamen zelfs op de intensive care terecht. "Onze dokters hadden nog nooit zo veel mensen met dezelfde symptomen op hetzelfde moment binnengekregen", aldus Kathy Bowlen, woordvoerder van het St Vincent's Hospital. "We stonden op het punt om een tweede spoeddienst te openen. We hadden op een zeker moment ook geen medicijnen meer."

Fataal

Patiënten spreken over een vreselijke ervaring. "Het voelde 3 tot 4 keer erger dan een gewone astma-aanval", aldus David McGann. "Ik kon 3 uur niet opstaan uit mijn stoel omdat ik kortademig was. Het voelde alsof er een olifant op mijn borst zat." Voor 3 mensen was de onweersbui fataal. Omar Moujalled (18), Hope Carnevali (20), Apollo Papadopoulos (35) overleefden de plotselinge astma-aanval niet.

Onweer-astma

Uiteindelijk bleek het om onweer-astma te gaan. Dit een zeer zeldzame aandoening die zelfs mensen kan treffen die nooit eerder astma hebben gehad. Het gevaar zit in de kleine deeltjes in pollen, die vrijkomen bij een plotse weersverandering. Wanneer pollen nat worden, zwellen ze op en kunnen ze barsten, waardoor de deeltjes in de lucht terechtkomen. Daarna kunnen ze door hevige winden kilometers ver worden verspreid en in de longen van honderdduizenden mensen belanden.

Europa

Helaas was het niet de eerste keer dat het verschijnsel werd vastgesteld in Melbourne. In 2010 en 2011 waren er soortgelijke, maar gelukkig minder zware gevallen. Ook in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada en Italië zijn mensen getroffen door onweer-astma.

BEKIJK OOK DEZE VIDEO:

LEES OOK:

Berichten van Libelle gratis ontvangen op WhatsApp? Meld je nu aan!

Bron: HLN. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden