null Beeld

Bizarre hobby: man verzamelt kunstgebitten

De één verzamelt postzegels, de ander... kunstgebitten. Verzamelaar Hans van Wijland (71) uit Enschede heeft er al 117. En ze liggen gewoon in de vensterbank.

Elselien van Dieren

Hans verzamelt de kunstgebitten sinds een paar jaar, maar hij heeft ook gebruikte gehoorapparaten, beenprotheses en kunstogen in zijn collectie. De reacties van zijn buren zijn wisselend, vertelt Hans aan de Twentse krant Tubantia. "Er stond eens een vrouw voor het raam. Hoofdschuddend. Ik naar buiten. 'U bent hartstikke gek, weet u dat?', zei ze."

LEES OOK: ONLINE MUSEUM VOOR VERZAMELINGEN

Toevallig

De kunstgebitten-verzamelaar heeft niet per se een voorliefde voor de tandarts. Zijn verzameling ontstond toevallig. "Vroeger haalde ik spullen bij de mensen thuis op voor de rommelmarkt die eens per jaar georganiseerd werd door muziekvereniging de Enschedese Marsband. Op een dag vond ik een kunstgebit. Dat vond ik grappig en ik wilde er wel meer hebben."

LEES OOK: DE 5 LEUKSTE FRAGMENTEN UIT 'TUSSEN KUNST & KITSCH'

Een oudje

Zoals dat voor veel verzamelaars geldt: hoe ouder hoe beter. De kunstgebitten met verkleuringen en gaten behoren absoluut tot Hans' meest geliefde exemplaren. Over de achtergrond van zijn verzameling weet hij verder maar weinig. De kunstgebitten worden vaak bij hem door de bus gegooid en er zit dan geen briefje bij met informatie over de drager of de productiedatum. Misschien toch eens naar Tussen Kunst & Kitsch, Hans?

Bron: Tubantia. Beeld: Lars Smook, Tubantia

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden