null Beeld

Bizarre onthullingen in ‘De kinderen van Ruinerwold’: slaan, wurgen en koude baden

Ruim 1,4 miljoen kijkers zagen gisteren de derde aflevering van De kinderen van Ruinerwold. In de documentaire praten de vier oudste kinderen van het spookgezin uit Ruinerwold met documentairemaakster Jessica Villerius. De derde van in totaal vier afleveringen is er wederom een met heftige onthullingen.

Online redactie Libelle

De oudste vier kinderen van het mysterieuze gezin komen woensdagavond weer uitgebreid aan het woord. Shin (31), Mar Jan (30) en Edino (28) verlieten het gezin jaren geleden. Israel (27) is de zoon die in oktober 2019 om hulp is gaan vragen in het dorp. De vijf jongste kinderen van het gezin zijn anoniem en buiten de media gebleven sinds hun vrijlating.

De kinderen van Ruinerwold

In de derde aflevering van De kinderen van Ruinerwold vertellen Shin, Mar Jan, Edino en Israel over de mishandelingen door hun vader. Zo werden de kinderen jarenlang seksueel misbruikt en agressief mishandeld door hun vader. De kinderen noemden het 'normaal' dat ze dit soort straffen ontvingen. "Het was vaak eerst koud douchen, niet eten", vertelt Edino. Als die straf niet voldoende was, was er volgens hem sprake van 'afzondering of opsluiting en dan een fysieke straf'. "En soms ook wel vernedering doorstaan", voegt hij daar aan toe. "We moesten bijvoorbeeld een keer met z’n allen modder gooien op Shin. Stond hij daar gewoon in z’n onderbroek."

Koud bad

Shin herinnert zich de mishandelingen ook nog goed. Zo moest hij uit school eens zo lang in een koud bad zitten, dat hij verrimpeld het water uit kwam. Het was een straf die hij kreeg omdat zijn vader aan hem zag dat hij seksuele verlangens had gehad naar meisjes. "En het ergste is niet in het bad liggen, maar het feit dat je op school al bang bent dat je thuiskomt en dan weer weet wat je moet gaan doen", zegt Shin daarover.

Wurgen

Maar Gerrit Jan van D. werd ook regelmatig agressief. Zo wurgde hij zijn kinderen soms zo lang 'dat je dan bijna het gevoel had dat je doodging', herinnert Shin zich. Ook sloeg hij de kinderen soms lang op hun hoofd, steeds op dezelfde plek en trok hij haren uit hun hoofd. Daarbij werden de kinderen soms lang van elkaar afgezonderd, als straf.

Moeder keek toe

In de documentaire wordt een video getoond waarin te zien is hoe vader Gerrit Jan van D. zijn kinderen fysiek en geestelijk mishandelt, terwijl moeder toekijkt. "M’n moeder zit daar dan op die stoel en die zit er dan ook een soort van lachend bij. En dat gaf voor mij ook wel duidelijk weer dat ze dat gewoon met haar kinderen liet gebeuren", zegt dochter Mar Jan daarover.

Reacties

De kijkers van de documentaire zijn wederom in shock na de verhalen van de kinderen. Op Twitter betuigen ze hun steun en respect aan de kinderen van Ruinerwold en laten ze zich uit over de onthullingen in de documentaire.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: BNNVARA. Beeld: BNNVARA

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden