null Beeld

Blunderende ‘Dit was het nieuws’ viert 252e aflevering (en niet de 250e)

Dit was het nieuws zou een drietrapsjubileum vieren: het bestaat 25 jaar, half januari begon het veertigste seizoen en donderdag 11 februari zou de de 250ste aflevering te zien zijn op NPO 1. Want dat staat op Wikipedia.

Daphne Dorgelo

In werkelijkheid bleek het de 252e aflevering te zijn. Presentator Harm Edens (59) opende de speciale aflevering met ballonnen en versiersels waar '252' op prijkt. Hij legt uit: "Op Wikipedia staat: het is de 250e. En wij hebben dat klakkeloos overgenomen. Uit de grond van ons hart hebben we Wikipedia vertrouwd. Wij hebben Wikipedia vertrouwd! Maar wat blijkt? Twee zijn ze er vergeten!". Ook AvroTros kondigde de aflevering van 11 februari aan als de 250ste.

De 250e aflevering was achteraf op 28 januari. De presentator kan er de grap wel van inzien: "Hoe vaak maak je nou de 252e aflevering?"

250 + 2

In de feestelijke afleveringen bleven de anderhalve meter uit elkaar gezette bankjes in de studio leeg. Alles is anders nu het programma zonder publiek moet worden opgenomen, niet in de laatste plaats voor Peter Pannekoek en Jan Jaap van der Wal. Toch wisten hun slimme, talige, subtiele inschieters die soms op het randje van smakeloos wankelden te raken.

Er was ruimte voor terugblikken naar de eerste aflevering van 1996, toen Thomas Acda en Raoul Heertje nog teamcaptains waren. Ook maakten ze de balans op in vergelijking met 25 jaar geleden: de veranderingen in het milieuactivisme, de politiek en vrede.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

null Beeld

Veel gebeurd

In 25 jaar tijd hing het voortbestaan van het programma af en toe aan een zijden draadje maar steeds keerde Dit Was Het Nieuws terug op tv. "Als ik naar de lijst kijk met wie er allemaal te gast zijn geweest, zie ik soms mensen staan waarvan ik me totaal niets herinner. Maar andersom ook hoor. Er zijn genoeg bijzondere momenten die heel helder op mijn netvlies staan", aldus Edens aan ANP.

Historisch was volgens Harm onder meer een uitzending in 2004 waarin Geert Wilders te gast zou zijn. "Hij mocht op het laatste moment niet meer komen van zijn beveiliging waarna Raoul Heertje de hele uitzending met een lege stoel heeft zitten praten."

Nog 2520 jaar?

Edens vindt het naar eigen zeggen nog veel te leuk om te stoppen. Of Dit was het nieuws nog zonder hem kan? "Ja waarschijnlijk wel", lacht hij. "Natuurlijk ben ik vervangbaar. Maar je moet wel even oefenen want het lijkt simpeler dan het is."

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Dit was het nieuws, ANP. Beeld: Dit was het nieuws

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden