null Beeld

BN’ers voeren actie om Syrische vluchteling Jacob (13) in Nederland te houden

Tina en haar inmiddels 13-jarige zoon Jacob vluchtten in 2015 uit Syrië. Nu dreigen ze te worden uitgezet naar Armenië. Er is een actie gestart om de twee hier in Nederland te houden en die wordt massaal ondersteund door BN'ers.

Tara Stokdijk

De 31-jarige moeder en haar zoon ontvluchtten zes jaar geleden de oorlog in Syrië. Jacob had de scherven nog in zijn rug en been, van een bom die ontplofte in zijn school. Tina, die toen 26 jaar was, had gehoord van een manier om te vluchten die veiliger zou zijn dan middels een bootje op zee, namelijk via Armenië.

Jacob en Tina vluchten

Tina's voorouders zijn Armeense christenen. De geruchten gingen dat ze met wat geld en de juiste connecties wel aan een Armeens paspoort zou kunnen komen. Hiermee dacht ze sneller een visum voor Nederland te kunnen bemachtigen. Tina’s moeder, grootouders, oom en broer hebben de Nederlandse nationaliteit en daarom wilde ze snel naar Nederland toe met haar zoon.

Barre tocht

Tina verbleef vier dagen in Jerevan, kreeg een Armeens paspoort, maar mocht Nederland nog niet in. Daarom besloot ze met Jacob toch middels een gammel bootje de overtocht naar het Griekse Samos te maken. Per bus, trein en te voet trokken ze door Europa om uiteindelijk in Nijmegen te belanden, in een vluchtelingenkamp. Vrijwel alle Syriërs die Nederland bereikten op de vlucht voor het geweld van dictator Assad kregen asiel, maar Tina en Jacob niet.

Uitgezet naar Armenië

Inmiddels zit Jacob op de havo. Moeder Tina heeft al vele rechtszaken achter de rug, maar een verblijfsvergunning krijgen ze maar niet. Sterker nog: inmiddels dreigen ze uitgezet te worden naar Armenië. Het land waar Tina slechts vier dagen is geweest en Jacob nooit. Omdat Armenië voor de Nederlandse wet geen gevaarlijk land is en omdat ze tijdens hun tocht een Armeens paspoort hebben gekregen (en voor de wet dus Armeens zijn), moeten ze daarheen.

BN'ers

Vrienden en familie hebben een actie opgezet voor Tina en Jacob om ze hier in Nederland te houden. Dit doen ze onder de hashtag #Jacobblijfthier. De actie wordt gesteund door verschillende BN'ers, onder wie Sinan Can, Pieter Derks, Anna Nooshin en Sanne Vogel. Wil jij je steentje ook bijdragen? Teken dan hier de petitie.

Dokter Rutger bezoekt Lesbos en interviewt deze vluchtelingen met een heftig verhaal:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Shownieuws. Beeld: Instagram/#Jacobblijfthier

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden