Kopen zonder kijken Beeld Maartje Brockbernd
Kopen zonder kijkenBeeld Maartje Brockbernd

Bob Sikkes noemt nieuw seizoen 'Kopen zonder kijken' moeilijker dan ooit: “Tien keer overbieden en nog geen huis”

De huidige huizenmarkt maakt het bijna onmogelijk om een huis te kopen. En daar lopen ook de makers van het populaire tv-programma Kopen zonder kijken tegenaan.

O, die huizenmarkt

Bouwdeskundige Bob Sikkes en stylist Roos Reedijk waren woensdagavond te gast bij de talkshow Humberto om te vertellen over het nieuwe seizoen, dat op 30 augustus van start gaat.

Moeilijker dan ooit

Het is alweer het vierde seizoen van het programma, dus de makers zijn wel wat gewend. Toch noemt Bob dit Kopen zonder kijken-seizoen “moeilijker dan ooit” om te maken wegens de gekte op de huizenmarkt.

Twee seizoenen in één

“Het is niet te doen. We maken twee seizoenen in één keer, omdat we ‘m eigenlijk al voelden aankomen”, laat hij weten. Want hoewel het in het programma soms lijkt alsof makelaar Alex makkelijk een huis op de kop tikt: niks is minder waar.

Gekte op de huizenmarkt

“We hebben afleveringen waarin we dertig huizen bezichtigen, meer dan tien keer een bod doen en nog steeds geen huis hebben. Je moet overal overbieden, anders heb je ‘m gewoon niet. Stellen die een budget van 400.000 hebben, en dan willen we een huis kopen van 325.000 euro waar nog van alles aan moet gebeuren. Als dat vervolgens voor 435.000 de deur uitgaat, dan houdt het feest echt op", aldus Bob.

Concessies doen

Fans van het programma weten dat Bob tijdens de verbouwingsfase nogal graag de deelnemers opbelt om te vragen om meer budget. Maar in het nieuwe seizoen trekt makelaar Alex tijdens de aankoopfase ook meer dan ooit bij de deelnemers aan de bel. Dan wordt de deelnemers meestal gevraagd welke eisen aan een huis ze los kunnen laten. Simpelweg omdat wat ze vragen voor hun budget niet bestaat.

Veel eisen

“Concessiegesprek is een ding dat veel terugkomt dit seizoen. Mensen hebben terecht hoge eisen, want ze geven veel geld uit", vindt Bob. Ook stylist Roos merkt dat deelnemers hoge eisen hebben aan de styling: “Toen ik mijn eerste huis kocht, zat ik gewoon nog op de bank van mijn ouders. De deelnemers nu willen wel het complete plaatje. Dan trek ik zo’n verhuiswagen open en dan staat er niks in. Ze hechten geen waarde aan spullen en willen alles nieuw.”

Niet realistisch

En met al die eisen is Roos het niet altijd eens: “Het is niet reëel wat ze willen en ze hebben vaak geen idee wat alles moet kosten. De visgraat, stalen deuren, het kookeiland, marmer: het is natuurlijk allemaal prachtig. Maar het is wel wat iedereen wil.”

Nieuw seizoen

Het nieuwe seizoen van Kopen zonder kijken gaat maandag van start. En hoewel het 't meest uitdagende seizoen was om te maken, wordt het voor de kijkers wel erg vermakelijk, beloven de twee. Kijken, dus!

Bekijk het hele fragment hieronder terug:

Humberto Tan: ‘Je moet jezelf af en toe niet serieus nemen’

Bron: Humberto.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden