null Beeld

Boer Riks openhartig over financiële zorgen in ‘Onze boerderij’

In de tweede aflevering van Onze Boerderij gaat Yvon Jaspers onder andere op bezoek bij de naar Canada geëmigreerde melkveehouder Riks. Hij deed in 2016 mee aan Boer Zoekt Vrouw en vertelt openhartig hoe het nu met hem gaat.

Anne-Flore Muller

In Onze Boerderij duikt Yvon Jaspers wederom in het boerenleven. Ditmaal niet om de boeren een handje te helpen in de liefde, maar om te onderzoeken of het boerenleven nou écht zo romantisch is als het lijkt.

Melkveebedrijf Riks

Boer Riks woont al jaren in Canada, waar hij een een succesvolle melkveehouderij runt. Aan Yvon vertelt hij dat hij sinds 2017 getrouwd is met de Canadese Nicole, die hem helpt op de boerderij. Hij leefde zijn droom, maar kampt inmiddels met flinke financiële zorgen.

Zieke koeien

2 jaar geleden ging het goed mis, want door ziekte verloor hij ruim 20 koeien. Dit waren allemaal koeien met kalfjes, en dus dé bron van zijn melk. Het verlies van de dieren had een flinke impact op het aantal liter melk dat Riks per dag kon produceren. En dat merkt hij flink in zijn portemonnee. "Ik kom nu zo'n anderhalve ton per jaar te kort", vertelt Riks. "Dat doet zeer."

Huwelijksproblemen

De zorgen hebben ook een flinke impact op het huwelijk van Riks. Nicole vertelt:"In het begin was hij de stabiele factor, maar nu wordt het steeds zwaarder voor ons allebei." De romantiek is dan ook ver te zoeken. "Ik zeg heel vaak tegen hem: ‘Verkoop die boerderij, ik wil geen boerin meer zijn", aldus Nicole in tranen.

Doorgaan

Toch zit stoppen er niet in voor boer Riks. "Ik denk niet dat hij weet wie hij is en wat hij moet doen zonder de boerderij", vervolgt Nicole. "Hij wil geen andere baan zoeken of vinden, want hij kent niks anders dan dit."

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland!

Bron & Beeld: KRO NCRV

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden