null Beeld

Boos zijn is ongezond, nóg meer reden om te lachen

Boos zijn kan heel fijn zijn, je éven afreageren. Maar écht boos zijn blijkt slecht voor het hart. Nog meer reden om vaker te lachen, dus.

Meike Bergwerff

De kans op een hartaanval is in de eerste twee uur na een woede-uitbarsting maar liefst 8,5 keer hoger dan normaal. Het gaat dan om de soort boosheid waarbij er 'spanning in het lichaam zit, vuisten worden gebald en tanden op elkaar worden gezet'. Of om boosheid die zich uit in een 'blinde woede met fysieke uitingen zoals vechten of gooien met dingen'.

Verband

Het is niet voor het eerst dat er een verband wordt gelegd tussen woede en het ontstaan van een hartinfarct. In een Amerikaanse studie werden eerder al dezelfde resultaten gevonden. Wel werd al opgemerkt dat de proefpersonen vaak aanleg hebben voor een infarct, bijvoorbeeld omdat ze eerder al een hartinfarct gehad hebben of een hoge bloeddruk en aderverkalking hebben.

Stress

Emotionele stress, waar woede ook onder valt, zorgt ervoor dat er bepaalde hormonen zoals adrenaline worden aangemaakt. Dit kan een scheurtje in een vaatwand veroorzaken die verzwakt was, legt hoogleraar klinische cardiologie Jan Piek uit aan De Volkskrant. Als er vervolgens stolsels ontstaan, kan dit leiden tot een infarct. Volgens de hoogleraar komt dit niet alleen voor bij boosheid, maar ook bij extreem verdriet of angst. Stress speelt ook een grote rol, een hartaanval kan ook optreden bij gezonde kransslagaderen.

Infarct

Een 'normale' hartaanval ontstaat als een kransslagader is vernauwd of als er een stolling in zit. Aderverkalking is hier vaak de oorzaak van, dit komt weer door een verhoogd cholesterolgehalte. Die aderverkalking zorgt voor een vetachtige stof die aan de wanden van kransslagaders gaat zitten. Die ader scheurt vervolgens, waardoor bloed en vet stollen en een verstopping veroorzaken. Het hart pompt dan minder en een infarct is het gevolg.

Kortom: boos worden mag soms wel maar laat het niet tot een woede-uitbarsting komen. Dat is niet alleen stressvol, maar dus ook slecht voor het hart waar je zuinig op moet zijn.

Bron: De Volkskrant Beeld: Joost Govers

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden