Getty Beeld Getty Images
GettyBeeld Getty Images

coronavirus

Boostervaccin kan vanaf volgende maand worden gehaald

Zo’n 200.000 tot 400.000 mensen kunnen vanaf volgende maand een uitnodiging verwachten voor een boostervaccin. De eerste uitnodigingen gaan vanaf 6 oktober de deur uit en op 7 oktober kunnen de eersten terecht bij een vaccinatielocatie van een GGD.

Erandi GodinezGetty Images

Het boostervaccin is alleen bedoeld voor mensen van 12 jaar en ouder die een ernstige afweerstoornis hebben. Voor deze groep mensen zijn de eerder gezette twee prikken waarschijnlijk niet effectief genoeg.

Waarom een extra vaccin?

Bij mensen met een ernstige afweerstoornis is de kans groot dat hun afweersysteem nog niet genoeg antilichamen heeft aangemaakt tegen het coronavirus, waardoor ze nog niet genoeg bescherming hebben opgebouwd. Een extra dosis van het vaccin kan dan helpen om de afweer sterker te maken. Mensen die in aanmerking komen voor de derde prik krijgen het vaccin van Pfizer en BioNTech of dat van Moderna, ongeacht welk vaccin ze ervoor hebben gekregen.

Maken van afspraak

De uitnodigingen worden in etappes verstuurd, waardoor het even kan duren voordat je een uitnodiging krijgt. De verwachting is dat het zo’n drie tot vier weken duurt voordat iedereen is uitgenodigd. Zodra de uitnodiging binnen is, kunnen mensen een prikafspraak maken. Het is ook mogelijk om met de uitnodiging binnen te lopen op een vaccinatielocatie met vrije inloop.

Krijgt iedereen straks een boostervaccin?

Volgens de Gezondheidsraad is het voorlopig nog niet nodig om de rest van de bevolking ook een boosterprik te geven. De vaccins werken bij hen namelijk nog goed genoeg om de kans op een ziekenhuisopname of overlijden te beperken.

Bron: Hart van Nederland

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden