Getty Beeld Getty Images
GettyBeeld Getty Images

Boottochtje gepland? Dít zijn de belangrijkste vaarregels

Waar je in een auto of op een fiets te maken hebt met verkeersregels, heb je op het water te maken vaarregels. Maar waar moet je nu allemaal rekening mee houden? Wij zetten de belangrijkste voor je op een rijtje.

Hoe heurt 't eigenlijk?

Erandi GodinezGetty Images

Let op je alcoholinname

Net als wanneer je in een auto zou rijden, mag je ook niet in een beschonken toestand in een boot varen. De wettelijke grens voor alcoholgebruik op het water ligt op 0,5 promille. Maar het is beste is natuurlijk om gewoon helemaal geen alcohol te drinken als je gaat varen. Ook tijdens het varen kun je worden gestopt door politie om een blaastest af te nemen, dus wees voorzichtig met alcohol!

Vaarbewijs

Als je een boot gaat besturen die langer dan 15 meter is óf een motorboot die korter is dan 15 meter maar die sneller vaart dan 20 kilometer per uur, dan is het verplicht om een vaarbewijs te hebben.

Netjes varen

Ook is het belangrijk om tijdens het varen zoveel mogelijk stuurboordwal (rechts) aan te houden. Verander niet plotseling van koers en probeer zoveel mogelijk in een rechte lijn te varen. Maak niet onnodig veel bochten. Houd het midden van de vaarweg vrij voor grote schepen en zorg ervoor dat je rondom je boot goed zicht hebt en kijk regelmatig om je heen en achterom.

Voorrangsregels

Ook in het water zijn er voorrangregels om je aan te houden. Zo gaat groot altijd voor klein en stuurboord voor bakboord. In het algemeen moeten kleine boten (korter dan 15 meter) voorrang verlenen aan grote boten, schepen, passagiersschepen, sleepboten en veerponten. Enige uitzondering is wanneer je aan stuurboordzijde in een vaargeul vaart. Verleen je voorrang aan een andere boot? Pas dan op tijd je koers en snelheid aan. Vaar je met een motorboot langs een zeilboot of roeiboot zonder dat iemand aan stuurboord vaart? Dan heeft de boot zonder motor altijd voorrang.

Ankeren

Het is niet toegestaan om midden van het vaarwater, bij bruggen, sluizen en in de buurt van werkschepen te ankeren.

Zwemmen

Ook mag je niet zwemmen in de vaargeul, bij bruggen, sluizen en wachtplaatsen.

Maximum snelheid op het water

Over het algemeen moet je je houden aan een maximum snelheid van 20 kilometer per uur op het water. Er kunnen ook vaarwagen of gedeelten van vaarwegen zijn waar een andere maximum snelheid geldt, maar dit kun je dan zien aan de verkeersborden. In de volgende gevallen is sneller dan 20 kilometer per uur in ieder geval nóóit toegestaan:

  • Binnen een afstand van 20 meter uit de oever.
  • Binnen 50 meter van een zwemgebied of aanlegrichting.
  • Dichtbij evenementen zoals wedstrijden of feesten.
  • In een haven.
  • Bij een zicht van minder dan 400 meter (bij mist bijvoorbeeld).

Bron: DMW

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden