null Beeld

Borstkanker zelfonderzoek: zo doe je dat

Hoe beter jij je lichaam kent, hoe sneller je bewust bent van veranderingen in je lichaam. Dit geldt ook bij je borsten. Door regelmatig zelf je borsten te onderzoeken, kan je sneller reageren op veranderingen die kunnen verwijzen naar borstkanker. Leer hier hoe je bij jezelf een onderzoek kan doen en word bekend met je lichaam.

Eleane Kuiper

Waar moet ik op letten?

  • Een ongewoon knobbeltje in je borst
  • Voelt een borst pijnlijk of zwaarder aan
  • Is er uitslag, eczeem of of korstvorming rond de tepels verschenen
  • Zijn er recente veranderingen in de vorm of grootte van je borst
  • De huid van de borst ziet er afwijkend uit
  • Ingetrokken tepel
  • Deukjes of kuiltjes in de huid
  • Liggen de tepels ongeveer op dezelfde hoogte
  • Borst voelt warm aan en is roodgekleurd
  • Is er een zwelling of verharding in de borst of okselholte

Een keer per maand

Het wordt vrouwen van alle leeftijden aangeraden om één keer per maand zelf een borstkankeronderzoek te doen. Doe het zelfonderzoek ongeveer een week na je laatste menstruatie. Dan is de borst minder opgezwollen en zijn er geen onregelmatigheden meer te vinden die met de menstruatie te maken hebben. Als je niet meer menstrueert kan je het borstkanker zelfonderzoek op welk moment dan ook plegen.

Hoe onderzoek ik mijn borsten?

De beste manier om je borsten te onderzoeken is door te kijken en te voelen. Het<img /> onderzoek kan voor de spiegel, onder de douche of liggend gedaan worden.

Voor de spiegel

Ga voor de spiegel staan en laat je armen ontspannen langs je lichaam hangen. Neem een paar minuten de tijd om te kijken of er uitslag, roodheid, deukjes of kuiltjes in de huid te vinden zijn. Kijk ook naar de grootte en vorm van je borsten en let op veranderingen rondom je tepels. Leg daarna je handen in je nek en kijk nog een keer voor onregelmatigheden.

Onder de douche

Leg je linkerhand in je nek en je rechterhand op je linkerborst. Onderzoek je borst in vier delen. Gebruik de vlakte van je hand of je vingertoppen en maak draaiende bewegingen naar de tepel toe. Controleer ook je tepel met een draaiende beweging. De tepel moet makkelijk mee bewegen zonder dat die blijft vast zitten aan de ondergrond van je borst. Herhaal deze techniek bij je andere borst. Voel ook in je oksel voor onregelmatigheden en buig voorover om je borsten nogmaals te voelen.

Liggend

Gebruik liggend dezelfde techniek als die je onder de douche zou gebruiken. Kies voor een plek waar jij je het meest op je gemak voelt.

Nationale borstkankermaand is 1 oktober van start gegaan. Wil je meer informatie over een borstkanker zelfonderzoek of wil je informatie over borstkanker in het algemeen? Je kunt alles vinden op de website van Pink Ribbon.

(informatie bronnen: Pink Ribbon, thuisarts.nl / diagram bron: National Breast Cancer Foundation)

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden