null Beeld

Brenda’s dochter is zwaar gehandicapt: “Zo’n leven gun je niemand”

Brenda van Osch (42) heeft een dochter die zwaar gehandicapt is. Bij haar geboorte woog Eva maar 680 gram. Ze haalde het en is inmiddels 12 jaar. Eva is doof, autistisch en heeft het verstandelijk vermogen van een kind van 4.

online redactie Libelle Daily

Brenda: "Ik was 30 weken zwanger toen Eva werd geboren. Ze was erg licht: maar 680 gram. Na haar geboorte moest ze 12 minuten gereanimeerd worden. Ik weet nog dat ik haar voor het eerst zag: haar rode en doorschijnende lijfje zat vol slangen. Ze was zo klein en kwetsbaar. Een kind dat niet 'af' was, maar waar tegelijkertijd alles aan zat en dat perfect was."

Moeilijke start

"Eva had een moeilijke start en bleef het moeilijk houden. Ze kreeg infecties, moest geopereerd worden en kon niet van de beademing af. Ik zag haar lijden en verbaasde me erover hoe sterk ze was, hoe ze bleef vechten. 'Je mag er ook mee stoppen hoor', heb ik haar weleens ingefluisterd, 'misschien is dat wel beter'.

LEES OOK: GEHANDICAPT JONGETJE KAN SURFEN DANKZIJ SPECIALE SURFPLANK

Redden

"Vier jaar geleden ging het een periode heel slecht met Eva. Ik zag hoe ongelukkig ze was. Omdat Eva niet kan praten en doof en autistisch is, is het moeilijk voor haar om de wereld om haar heen te begrijpen en zich te uiten. Soms sloeg ze keihard op tafel, als ze iets niet wilde of als haar puzzel mislukte. Ik heb vaak gedacht: wat hebben we haar aangedaan? Wij hebben besloten haar te redden, maar Eva moet leven met de consequenties van die keuze."


Verlangens

"Voor Eva is het leven zoals het is. Zonder verlangens of bijgedachten. Dat stelt me gerust. Ik had haar dit leven niet gegund, maar na al die jaren zou ik haar ook niet meer willen missen."


Zondag start de Week van het Gehandicapte Kind, waarin de Nederlandse Stichting van het Gehandicapte Kind langs de deuren gaat om geld in te zamelen.

Brenda heeft een boek geschreven over haar dochter: Het onvoltooide kind, op zoek naar de grenzen van een pril leven.

null Beeld

Beeld (bovenaan): iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden