null Beeld

Brief van gedupeerde ouders toeslagenaffaire gaat door merg en been

Duizenden gezinnen die door onterecht streng optreden van de Belastingdienst in de schulden raakten, laten van zich horen. Nu bekend is dat zij geen financiële tegemoetkoming krijgen, laten de gedupeerde kinderen en ouders weten wat voor invloed de situatie op hun leven heeft gehad.

Eva Breda

Ombudsman Amsterdam: "Ik heb zelden zoiets aangrijpends gelezen."

Kinderpanel

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen, verantwoordelijk voor de kinderopvangtoeslag-affaire, riep een ouderpanel in het leven waarbij de getroffen ouders hun visie op de gebeurtenis konden delen. Ook zou er een kinderpanel komen, maar dat zorgt voor gemengde gevoelens onder de gedupeerden. De kinderen van de getroffen gezinnen hebben namelijk een enorme klap gehad door de financiële zorgen van hun ouders. Arre Zuurmond, gemeentelijke ombudsman voor Amsterdam, stelde samen met de ouders en hun kinderen een brief op voor de staatssecretaris en de Tweede Kamer. Daarin laten de ouders weten bang te zijn voor wat zo'n kinderpanel allemaal teweeg kan brengen bij hun kinderen.

Zelfmoordpogingen

De brief verscheen op het twitteraccount van Arre Zuurmond en deed de discussie rondom de Belastingdienst-affaire opnieuw oplaaien. De effecten van de financiële zorgen op de kinderen is namelijk groot. Zo heeft een jongen sinds zijn 8e meerdere zelfmoordpogingen gedaan omdat hij zich zo ongelukkig en eenzaam voelt. Hij werd hiervoor meerdere keren opgenomen. Inmiddels is hij 15 jaar en gaat het dankzij intensieve hulp en begeleiding goed met hem.

Ongelukkig

Een ander kind laat weten dat hij zijn leven 'sinds zijn 4e al klote vindt', omdat het gezin zo arm is. Hij vertelt over hoe hij in kapotte kleding naar school moest en zich altijd anders dan de rest voelde. Het leven in armoede en de financiële zorgen binnen het gezin maakte hem zo ongelukkig dat hij beter met het leven kon stoppen. "Gelukkig wist ik niet heel zeker hoe je moest doodgaan, anders had ik het waarschijnlijk gewoon gedaan", schrijft hij in de brief. De jongen voelt zich nog altijd een 'verspilling van leven en ruimte'. Ook laat hij weten dat zijn moeder heftige gezondheidsklachten heeft gekregen en regelmatig in het ziekenhuis ligt. Omdat hij alle negativiteit en herinneringen zo blokkeert, heeft hij zelf regelmatig last van pijn in zijn lichaam. "Maar ik wil het niet aan mijn moeder vertellen, want zij heeft al genoeg aan haar hoofd", schrijft hij.

Onzekerheid

Ook de ouders laten vertellen hoe de schulden hun leven verwoest hebben. Hoe het is om te leven in angst en onzekerheid en hoe ze hun kinderen zien afglijden. Ze delen het gebrek aan cadeautjes tijdens Sinterklaas en Kerstmis. De zorgen om hun depressieve kinderen, de fysieke klachten die gepaard gaan met financiële stress en hun onmacht.

Aangrijpend

"Zelden heb ik zoiets aangrijpends gelezen. Zo dapper!", laat Arre Zuurmond weten op Twitter als hij de brief deelt. "De kinderen willen graag dat de staatssecretaris, de Kamer en u dit leest", richt hij zich tot zijn volgers.

Hier lees je de hele brief:

Belasting-affaire

Sinds 2014 hebben duizenden gezinnen te horen gekregen dat hun kinderopvangtoeslag werd stopgezet. Velen werden ook nog als fraudeur bestempeld, waaronder ook Chermaine. Dat was bij velen niet helemaal het geval, bleek later. Maar toen zaten de gedupeerden al diep in de schulden en hadden ze een torenhoge boete van de Belastingdienst gekregen. Het gaat om duizenden euro's en sommige 'fraudeurs' kregen ook nog een boete van €100.000. Toen uiteindelijk bleek dat het hier om onterecht handelen van de Belastingdienst ging, kregen de gedupeerden na jarenlange financiële stress en onzekerheid goed bericht: er zou een financiële tegemoetkoming komen.

Geen tegemoetkoming

Dat wás het plan, tenminste. In mei 2020 kregen ruim 8.000 gedupeerden te horen dat zij toch niet in aanmerking komen voor die tegemoetkoming. Volgens de Belastingdienst behoren zij ‘niet tot de groep waarbij de fiscus dusdanig grote fouten heeft gemaakt dat ze in aanmerking komen voor compensatie en een schadevergoeding’. Die klap komt voor veel gedupeerden hard aan en betekent dat ze nog altijd in de schulden en stress zitten.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Eenvandaag, Twitter. Beeld: iStock, Twitter

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden