null Beeld

Britse prins Philip op 99-jarige leeftijd overleden

De Britse prins Philip is op 99-jarige leeftijd overleden. De man van koningin Elizabeth overleed vanochtend op Windsor Castle. Dat heeft Buckingham Palace bekendgemaakt in een officieel bericht.

Online redactie Libelle

Op 16 februari werd Philip opgenomen in het ziekenhuis omdat hij zich niet lekker voelde en onwel was geworden. Daarna werd hij overgeplaatst naar het St. Bartholomew’s Hospital om verder te worden behandeld aan de infectie die hij had opgelopen. Ook werd zijn hartaandoening daar getest en geobserveerd. Die hartaandoening had de prins al langer: in 2011 werd hij al behandeld voor een verstopte kansslagader, waarbij hij een stent geplaatst kreeg. Hoewel werd gezegd dat de prins goed reageerde op de behandeling in het ziekenhuis, is hij toch overleden.

Op 10 juni zou hij 100 jaar zijn geworden.

Prins van Griekenland en Denemarken

Prins Philip werd op 10 juni 1921 geboren op het Griekse eiland Corfu als prins Philip van Griekenland en Denemarken. Als baby woonde de prins in Griekenland, maar een groot gedeelte van zijn jeugd bracht hij door op een kostschool in Schotland, Frankrijk en Duitsland. Toen hij 18 was ging hij bij de Britse marine. Gedurende de Tweede Wereldoorlog diende hij op schepen in de Indische Oceaan en de Middellandse Zee. In 1946 keerde hij terug naar Engeland om in Corsham aan de slag te gaan als instructeur op het trainingscentrum.

null Beeld BRUNO PRESS
Beeld BRUNO PRESS

Huwelijk

Naar verluidt ontmoetten Elizabeth en Philip elkaar voor het eerst op het huwelijk van de nicht van Philip, prinses Marina van Griekenland en Denemarken in 1934. Maar de vonk sloeg echt over toen ze elkaar in 1939 opnieuw ontmoetten op een opleidingsinstituut van de marine in Dartmouth. Daaruit ontstond een relatie en in de zomer van 1946 vroeg Philip toestemming om met Elizabeth te trouwen. Die toestemming kreeg hij, zodra Elizabeth 21 jaar oud zou zijn. Op 20 november 1947 traden ze in de Westminster Abbey in Londen in het huwelijk. Vanwege dat huwelijk kreeg hij de Britse nationaliteit, deed hij afstand van zijn eigen titels en kreeg hij de Britse titel hertog van Edinburgh. In 1948 werd hun eerste zoon Charles geboren, prinses Anne (1950), prins Andrew (1960) en prins Edward (1964) volgden. Ze kregen 8 kleinkinderen (Peter Philips, prins William, prins Harry, Eugenie van York, Beatrice van York, Zara Phillips, Louise Mountbatten en James Mountbatten) en 8 achterkleinkinderen (prins George, prinses Charlotte, prins Louis, Archie, Savannah Philips, Isla Philips, Mia Tindall en Lena Tindall).

null Beeld

Koningin Elizabeth

In februari 1952 overleed koning George VI en in de zomer van dat jaar werd Elizabeth gekroond tot koningin. Elizabeth en Philip namen hun intrek in Buckingham Palace en Philip moest zijn loopbaan bij de marine beëindigen. Naar verluidt heeft de prins het altijd vervelend gevonden dat hij weinig verantwoordelijkheden had, wat ook een van de redenen was dat hij in 1957 officieel de titel Prins van Verenigd Koninkrijk kreeg.

Paarden

Prins Philip en koningin Elizabeth deelden de liefde voor de paardensport. De prins speelde tot 1971 polo en hield zich daarna veel bezig met het mennen van de paarden. In 1952 leerde hij ook op te vliegen, een grote hobby, want toen hij 70 jaar oud was had hij al 5150 vlieguren gemaakt.

Gezondheidsproblemen

De laatste jaren van zijn leven had de prins veel gezondheidsproblemen. Op 96-jarige leeftijd stopte hij met zijn publieke functies omdat hij het wat rustiger aan moest gaan doen. Begin 2019 kwam hij nog in het nieuws toen hij een auto-ongeluk veroorzaakte op het landgoed Sandringham in Norfolk. Hij bleef ongedeerd, maar een passagier in de andere auto liep een polsbreuk op. Nadat er enkele dagen later ophef ontstond toen er een foto verscheen van prins Philip achter het stuur zonder gordel, maakte Buckingham Palace bekend dat hij vrijwillig zijn rijbewijs ingeleverd zou hebben.

De artikelen van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan op Libelle.nl/nieuwsbrief.

Beeld: Getty

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden