Camilla en Charles op hun rondreis door Canada, waar ze ook een bezoek brachten aan daar wonende Oekraïners. Beeld Getty Images
Camilla en Charles op hun rondreis door Canada, waar ze ook een bezoek brachten aan daar wonende Oekraïners.Beeld Getty Images

Britse royals bieden in het geheim Oekraïense vluchtelingen onderdak

Na ons koningshuis bieden ook leden van het Britse koningshuis vluchtelingen uit Oekraïne onderdak aan. Volgens een bericht in de Britse pers zijn er zelfs meerdere royals die plekken hebben aangeboden.

Suzanna TimmerGetty Images

Welke leden de vluchtelingen onderdak bieden, waar de Oekraïners zouden verblijven en om hoeveel mensen het gaat, maken de Windsors niet bekend. Een paleiswoordvoerder zegt wel dat er “op bepaalde manieren wordt geholpen”. Volgens de kranten gaat het allemaal in het geheim.

De royals schieten de Oekraïense vluchtelingen op allerlei manieren te hulp. Zo heeft koningin Elizabeth bijvoorbeeld een flinke som geld gedoneerd aan de Disasters Emergency Committee Ukraine Humanitarian Appeal.

Afgelopen week spraken prins Charles en Camilla tijdens hun rondreis door Canada met een lokale Oekraïense gemeenschap in Ottawa. Ze bezochten er ook een Oekraïense kathedraal.

Het Oude Loo

Andere Europese vorstenhuizen huisvesten eveneens Oekraïners die door de inval van Rusland huis en haard hebben moeten verlaten. Het Belgische koningshuis maakte dat al in maart bekend, daarna volgden de Oranjes. In opdracht van de koning zijn zo’n zes tot acht gezinnen tijdelijk ingetrokken in kasteel Het Oude Loo in Apeldoorn.

Het Oude Loo staat in de buurt van Paleis Het Loo, dat sinds 1984 een museum is. Het Oude Loo is een jachtslot uit de 15de eeuw, dat eigendom is van de Nederlandse Staat en wordt gehuurd door de Oranjes, die er nog regelmatig gebruik van maken voor familiebijeenkomsten.

Bron: The Sun/ANP

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden