null Beeld AFP
Beeld AFP

Britse tv-zender treft nu al rigoureuze maatregel voor als Queen Elizabeth overlijdt 

Ook Queen Elizabeth heeft niet het eeuwige leven. Nu ze bijna 93 jaar wordt, bestaat de kans dat haar inmiddels 67-jarig koningschap snel tot een eind komt.

Faye HeijnisAFP

Sterker nog: de Britse publieke omroep BBC weet al precies welke maatregel ze zullen treffen zodra Queen Elizabeth overlijdt. En die is best rigoureus te noemen.

Geen gelach

BBC is van plan om na de dood van Queen Elizabeth 12 dagen lang geen enkele komediefilm of -serie uit te zenden, weet lifestyle- en showbizzwebsite Popsugar. Zodra de begrafenis heeft plaatsgevonden, kunnen de Engelsen pas weer lachen voor de buis. En naar verwachting is die ceremonie dus 12 dagen na haar overlijden.

Om het maar even te vergelijken met Nederland: stel dat Koningin Máxima komt te overlijden en onze publieke omroep besluit dat onder meer De Luizenmoeder, Draadstaal en Koefnoen een week niet op tv mag komen. Best een behoorlijk besluit, toch?

George VI

Het zal niet voor het eerst zijn dat BBC deze maatregel toepast. Toen koning George VI - de vader van koningin Elizabeth - overleed in 1952, was er ook even geen komedie op de zender te bespeuren. Volgens Popsugar zal de komedieboycot bij Elizabeth dus langer duren doordat BBC in 2002 bakken kritiek kreeg toen de moeder van de koningin overleed. Een nieuwslezer deed er in een grijs pak en met een rode strik om verslag van, wat volgens kijkers veel te informele kleding was voor zulk verdrietig nieuws. Om te voorkomen dat ze weer zo onder vuur komen, spelen de omroepbazen dus op veilig.

Achterkleinkind nummer 8

Voorlopig maakt de Queen het in ieder geval nog goed. Zo verscheen ze onlangs nog zo fris als een hoentje bij een werkgelegenheid en zou je haar qua uiterlijk die 92 jaar echt niet geven. Bovendien heeft ze genoeg redenen om nog lang op de wereld te blijven, met haar 8e achterkleinkind op komst. Meghan Markle is in de lente uitgerekend, dus dat gaat niet lang meer duren.

Zo was de eerste ontmoeting tussen Queen Elizabeth en prins Louis:

Iedere dag de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Popsugar. Beeld: ANP

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden